Hladnjačarima rok od 24h da akontnu cenu maline podignu na 160 dinara

Proizvođači malina, hladnjačari i predstavnici države koji su u od utorka do petka boravili u Poljskoj kako bi proverili cenu maline sa tamošnjim proizvođačima ovog voća u subotu su seli za sto i održali sastanak u Vladi Srbije. Ispred Vlade Srbije sastanku je prisustvovao Branislav Nedimović ministar poljoprivredne, zatim predstavnici radne grupe koji su boravili u Poljskoj, vlasnici pet najvećih hladnjača u zemlji i predstavnici poljoprivrednih proizvođača. Odmah nakon sastanka Mirasd Obućina predstavnik Saveza srpske maline nam je kazao da je sastanak bio izuzetno težak te da su po prvi put od kada traju pregovori dogovoreni konkretni zaključci.
– Obaveza hladnjačara je da u roku od 24 časa podignu akontnu cenu maline na 160 dinara, ima nagoveštaja i da će ona rasti u narednim danima. U Poljskoj je malina zakazala, slabog je kvaliteta i njena trenutna cena na tržištu ove zemlje iznosi od 0,95 do 1,25 evra – istakao je Mirsad Obućina koji je prisustvovao ovom sastanku.
Ipak i ova cena ne zadovoljava poljoprivredne proizvođače, jer kako Obućina kaže ove godine rod je desetkovan u celoj zemlji dok su troškovi znatno veći nego lani pa bi sve ispod 220 dinara bilo pogubno za proizvođače.

Berba maline u okolini Prijepolja privodi se kraju, foto: www.ppmedia.rs


Tokom sastanka bilo je reči i o otkupnoj ceni kupine, gde se očekuje da ona ove godine bude između 80 i 100 dinara.
Potsetimo, proizvođači malina u Srbiji nezadovoljni cenom od 120 do 130 dinara koju su na početku ovogodišnje berbe ponudili otkupljivači tražili su od države da reaguje. Kako je rod ove godine i do 40 odsto manji od prošlogodišnjeg proizvođači su tražili 1,85 evra za kilogram, aludirajući na to da je tokom 2016. za kilogram maline plaćano i do 240 dinara. Takođe, proizvođači su optužili hladnjačare da su uvezli jeftiniju i manje kvalitetnu maline iz Poljske i da je to glavni razlog zbog kog sada ne mogu da otkupe svežu malinu po boljoj ceni. Kako sada stvari stoje proizvođači i hladnjačari blizu su kompromisnog rešenja tj da cena maline bude približna prošlogodišnjoj.
PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *