Polovina sudija razume bosanski

Od 20 sudija u prekršajnim sudovima u Novom Pazaru, Sjenici i Prijepolju, opštinama gde je u službenoj upotrebi i bosanski jezik, njih devetoro se izjasnilo da su pripadnici bošnjačke nacionalne manjine, pokazuju podaci Analize stanja u javnim tužilaštvima u koje je novopazarski radio Sto plus imao uvid.

Prema dokumentu iz decembra 2015. godine, a koje su javna tužilaštva dostavljala na osnovu dobrovoljnog izjašnjavanja, u Prekršajnom sudu u Novom Pazaru od deset sudija pet se izjašnjavaju kao Bošnjaci, u Prijepolju se od sedam sudija dvojica iznjašnjavaju kao pripadnici ove nacionalne manjine, dok sjenički Prekršajni sud ima troje sudija od kojih su dvojica Bošnjaci.

U Osnovnom sudu u Novom Pazaru od 19 sudija, šest se izjasnilo da im je „poznata“ stručna pravna terminologija na jeziku nacionalne manjine u sudu, dok se jedan sudija izjasnio da “manje-više” poznaje stručnu pravnu terminologiju bosanskog jezika.

Od pet javnih tužilaca i njihovih zamenika u Osnovnom javnom tužilaštvu u Prijepolju, jedan se izjasnio kao musliman što je prvenstveno versko a ne nacionalno opredeljenje.

Izvor: PP Media i Radio Sto plus E.Đulović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *