Povređen učenik osmog razreda: Nasrnuo „drug“ na druga

Učenik 8. razreda Osnovne škole “Boško Buha” iz Ivanja E.K. (2003) zadobio je lake telesne povrde nakon što je na njega nasrnuo vršnjak iz odeljenja i zadao mu više udaraca u predelu glave i vrata. Inciden se dogodio u školskom dvorištu pred početak nastave na očigled brojnih đaka. Zbog bolova visokog intenziteta mališan je u pratnji roditelja prevezen u Opštu bonicu gde je zadržan na dečijem odeljenju. Edita Kukuljac majka učenika koji je povređen kaže da ovo nije prvi put da na njenog sina nasrće drug iz razreda te da je samo dva dana pre nego što se dogodio nemio događaj upozorila direktora škole Slavišu Janjuševića da strahuje za bezbednost svog deteta kojem se konstantno preti od druga iz razreda. Ipak to njeno upozorenje nije na pravi način svaćeno a direktor škole kako ona tvrdi nije preduzeo ništa da to spreči. Ceo slučaj ispitaće policija i nadležni državni organi na osnovu krivični prijave podnešene protiv direktora škole i učenika koji je povredio vršnjaka iz razreda.

Vršnjačko nasilje nije retka pojava u društvu ali se o tome malo priča i zna, uglavnom sve se to na neki način manje više želi skloniti od javnost umesto da se o tome govori kako se incidenti ne bi ponavljali. Ipak Edita Kukuljac, majka nedavno povređenog deteta u školi u Ivanju smogla je snage da izađe i da skrene pažnju na taj problem. Ona kaže da je njen sin konstantno trpeo pretnje od jednog učenika sa kojim je išao u razred, da su za to znali i drugi đaci ali da direktor škole pored njenog insistiranja kao i razrednog starešine ništa nije preduzeo da zaštiti dete.

– Desetak puta obraćala sam se direktoru i ukazivala da mi dete kući dolazi uzmenireno i pod strahom, međutim on je uvek na isti način odgovarao “Završiću ja to, srediće se sve”. Sugerisala sam mu na učenika koji je nasrnuo na moje dete da u školu nosi noš i da to svi znaju, da dete pretrese ili da pozove policajca da to uradi, ali je sve to bilo uzaludno – uplašeno priča Edita i dodaje da njen sin i ako je izašao iz bolnice zbog straha da se napad opet ne dogodio nije krenuo u školu.

Edita Kukuljac majka povređenog dečaka foto: večernje novosti

Razredni starešina Veljko Dumić kaže da je dečak koji je nasrnuo na E.K. i ranije pravio probleme zbog kojih je imao smanjenu ocenu iz vladanja, te da je on preduzeo sve što je bilo u njegovoj moći da do incidenta ne dođe. Takođe, naglašava da je upozoravao direktora škole da jedan đak celom odeljenju pravi neprilike i da postoji bojazan da on napravi problem većih razmera, međutim direktor je preko toga olako prelazio.

Direktor škole u Ivanju Slaviša Janjušević je u kratkom telefonskom razgovoru kazao da je ceo slučaj prijavljen nadležnim državnim organima kao i prosvetnoj inspekciji koja će ispitati šta je dogodilo. Isto tako ističe i da će biti smanjena ocena iz vladanja svima koji su učestvovali u incidentu.

Kako saznajemo razredni starešina je zakazao vanredni roditeljski sastanak i sednicu odeljenskog veća jer je većina roditelja uplašena nakon svega što se desilo za bezbednost svoje dece. Povređeni učenik ne ide na nastavu i tako će ostati do daljeg prema tvrdnjama majke.
Izvor: večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *