Proverava se spisak „problematičnih“ pripadnika Žandarmerije

Spisak „problematičnih“ pripadnika Žandarmerije, koji sadrži 80 imena, ispituje Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova. Naime, prema pisanju „Politike“, pored njihovih imena nalaze se kvalifikacije da se navodno bave kriminalom, poslovima nespojivim sa službenom dužnošću ili povremenim političkim delovanjem.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, list piše da su odmah po objavljivanju tog spiska, na konferenciji za novinare koju je u petak organizovao Policijski sindikat Srbije (PSS), pripadnici Sektora unutrašnje kontrole upućeni kod novoizabranog komandanta Žandarmerije Dejana Lukovića, kako bi proverili ko je sačinio listu.

Sagovornik „Politike“ blizak toj istrazi rekao je da je ishod tog postupka za sada nepoznat, dok iz MUP-a za list nisu želeli da komentarišu taj slučaj i ni posle tri dana nisu odgovorili na njihovo pitanje da li su upoznati sa spiskom sumnjivih policajaca.

Prema tvrdnjama predsednika PSS Veljka Mijailovića, taj spisak sindikat je dobio od zaposlenih u beogradskom odredu Žandarmerije. Među kvalifikacijama pominju se poslovi obezbeđivanja, droge, šverca, druženja sa ljudima iz kriminogene sredine, kao i zloupotrebe, malverzacije i povremeno političko delovanje.

Mijailović je naveo i da je neophodno hitno formirati radnu grupu koja će ispitati te navode i koja će pronaći sve umešane aktere, kao i da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović počne da se bavi ovim slučajem kako bi se našli oni koji su sastavili spisak ili ga naručili.

Nezavisni policijski sindikat Srbije saopštio je da spiskove sa imenima pripadnika Žandarmerije označenih da se bave kriminalom nije pravio niko od nadležnih iz Ministarstva unutrašnjih poslova, navodeći da je zaključeno da su spiskovi sačinjeni isključivo u cilju nanošenja štete pripadnicima Žandarmerije.
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *