U Ivanju rakija dobila svoj dom

Nakon četvorogodišnje izgradnje, i na desetine kubika ugrađenih kamena, drveta i drugih materijala u Ivanju je počeo sa radom prvi Degustacioni rakijski centar koji se nalazi u vlasništvu preduzeća “Braća Tomašević”. Gradnju ovog centra smeštenog na samo nekoliko desetina metara od obale Lima, najvećim delom finansirali su vlasnici braća Vukosav i Miloš Tomašević, dok je manji deo sredstava obezbeđen iz subvencija Republičke razvojne agencije Zlatibor i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Gostima koji posete ovaj “rakijski dom” moći će da probaju desetak vrsta rakija i nekoliko vrsta likera, ali i da vide sam način proizvodnje ovog pića.

Prijatan ambijent za uživanje u kvalitetnoj kapljici rakije, foto: www.ppmedia.rs

Proizvodnja rakije od voća u porodici Tomašević datira stolećima i prenosi se sa kolena na koleno. Rakiju je još na prelazu iz 19. u 20. vek pekao deda vlasnika preduzeća, tada ugledni prijepoljski trgovac i domaćin a taj posao sada su nasledili njegovi sinovi Vukosav i Miloš. Novosagrađeni rakijski dom, svečano je otvoren minulog vikenda u pristvu prijatelja i poslovnih partera porodice Tomašević. Svi ljubitelji dobre kapljice ovog žestokog pića od sada će svakodnevno moći da uživaju u Ivanju i probaju rakije od različitih vrsta voća proizvedenu u destileriji koja je smeštena u neposrednoj blizi Degustacionog centra.

Vukosav Tomašević suvlasnik preduzeća „Braća Tomašević“ iz Prijepolja, foto: www.ppmedia.rs

– Turisti koji posete naš Degustacioni centar moći će da se u autentičnom ambijentu upoznaju sa procesom proizvodnje rakije, kako kroz priču nas domaćina tako i u letnjim meseci da vide u našem proizvodnom pogonu kako se rakija pravi – ističe jedan od vlasnika Vukosav Tomašević i dodaje da će gosti imati priliku da degustiraju 16 vrasta rakija i likera od voća.

Znanje stečeno na Fakultetu za turistički i hotelijerski menadžment u praksi će u Degustacionom rakijskom centru pokušati da primeni Vukosavov sin Milan. On kaže da su prvi kontakti sa turističkim agencijama već uspostavljeni te da očekuje goste kako iz Srbije tako i iz inostranstva.

Znanje stečeno na studijama Milan Tomašević primenjivaće u Prijepolju, foto: www.ppmedia.rs

Pored užitka u rakiji i kvalitenom vinu turisti koji posete ovaj Degustacioni centar imaće priliku da se na licu mesta uvere u proces proizvodnje rakije ali i da vide neobične starine, poput frižidera koji radi bez električne energije ili mašine za pravljenje soda vode koju su austrougari doneli u ovaj kraj pre više od jednog veka.

Kao registrovani proizvođač rakije, „Braća Tomašević“ na tržištu posluju od 2010. godine.U njihovom posedu nalazi se i voćnjak površine skoro jednog hektra na kojem uzgajaju različite vrste voća koje na kraju završi u rakiji.
PP Media