Prijepolje i projekti od nacionalnog značaja

Prijepolje – Projekti od nacionalnog značaja su projekti izgradnje i kapitalnog održavanja zgrada i građevinskih objekata infrastrukture od interesa za Republiku Srbiju, autonomnu pokrajinu, odnosno jedinice lokalne samouprave, uključujući usluge projektnog planiranja koje su sastavni deo projekta, obezbeđivanje zemljišta za izgradnju, kao i projekti koji podrazumevaju ulaganja u opremu, mašine i drugu nefinansijsku imovinu, čiji je vek trajanja, odnosno korišćenja duži od jedne godine, a u funkciji su javnog interesa.

Foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Republički kapitalni projekat je kapitalni projekat čiji procenjeni troškovi iznose preko 20.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Lokalni kapitalni projekat je kapitalni projekat koji se finansira ili sufinansira iz budžeta jedinice lokalne samouprave i čiji procenjeni troškovi iznose preko 2.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Iako je pogranična opština, Prijepolje itekako ima značaj za državu jer je više projekata od nacionalnog značaja okrenuto i prema krajnjem jugozapadu, odnosno teritoriji ove nerazvijene opštine.

Foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Naš sagovornik, predsednik opštine Drago Popadić, nema dilemu kad je u pitanju odnos Vlade i najviših državnih tela prema opštini Prijepolje ocenjujući ga krajnje korektnim i glavnim pokretačem razvoja ove sredine.

-Opština Prijepolje, koja pripada grupi devastiranih opština, suočena je sa brojnim izazovima, ali takođe pokazuje veliku odlučnost u doprinosu ekonomskom razvoju. S obzirom na podršku koju pruža država, značajne investicije se trenutno realizuju i donose evidentne promene u našoj zajednici, kaže predsednik opštine Drago Popadić.

Predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić, foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Među najvažnijim projektima koji se realizuju su:

  • Rekonstrukcija puteva ka manastiru Mileševi i Sopotničkim vodopadima, što će poboljšati pristup i turističku ponudu regiona.
  • Izgradnja novog dečijeg vrtića, koji će omogućiti bolju obrazovnu infrastrukturu za naše najmlađe.
  • Izgradnja toplane na biomasu, koja će doprineti energetskoj efikasnosti i održivom razvoju.
  • Rekonstrukcija pruge Beograd – Bar, što će unaprediti transportne veze i povezanost sa ključnim tržištima.

U cilju poboljšanja obrazovanja i infrastrukture, opština Prijepolje je, nakon dužeg vremena, pripremila projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju zgrade Osnovne škole „Vladimir Perić Valter“. Takođe, izgrađena je pristupna saobraćajnica ka novom mostu, zamenjeni su kotlovi u dve obrazovne ustanove, i uređena su dvorišta u decijim vrtićima, ističe on.

Foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Detaljna rekonstrukcija puta prema Mileševi je aktuelna investicija koju finansira Vlada Republike Srbije i spada medju prioritete u putnoj infrastrukturi. Ima ozbiljnih naznaka da će rekonstruisani putni pravac biti deo pristupnice  trasi budućeg auto puta koji se nešto laganije od očekivanja približava Zlatiboru. Osim toga, važno je istaći i značaj rekonstrusanog puta Prijepolje – Mileševa za turističku privredu jer je Mileševa ubedljivo najposećenija destinacija na području opštine Prijepolje.

U sličnoj poziciji je i rekonstrukcija puta Prijepolje – Sopotnica koji će veliki broj turista dovesti na jedinstvene Sopotničke vodopade. Lokalna privreda iz uslužnog sektora dobiće značajan podstrek za dodatna ulaganja u Sopotnici kako bi se upotpunila turistička ponuda ovog kraja.

Nakon gotovo 40 godina, opština Prijepolje će dobiti novi vrtić. Izgradnja objekta, pored OŠ “Sveti Sava” u Bostanima, koji opština Prijepolje realizuje uz saradnju sa Ministarstvom prosvete a uz podršku Svetske banke, počela je krajem februara ove godine. 

Foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

-Ovo je značajna investicija, kako za opštinu i  predškolsku ustanovu tako i za roditelje jer sa njom rešavamo dugogodišnji problem vezan i za proširenje kapaciteta i za liste čekanja.  Planirano je da novi objekat primi 200 mališana od jaslenog do predškolskog uzrasta, kaže za naš portal Violeta Tošić, direktorka PU “Miša Cvijović”.

U okviru druge faze projekta “Obnovljivi izvori energije – razvoj tržišta biomase”, vrednog ukupno 32 miliona evra, opština Prijepolje će  uskoro dobiti toplanu na biomasu. Projekat treba da obezbedi finansiranje izgradnje i rekonstrukcije sistema daljinskog grejanja koji zamenjuju zagađujuća i neefikasna fosilna goriva, za ekološki prihvatljivo grejanje, za koji je do sada interes pokazalo nekoliko loklanih samouprava – Prijepolje, Novi Pazar, Majdanpek, Niš, Bajina Bašta i Rača.

Preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Prijepolje bi u narednom period trebalo da dobije sredstva za rekonstrukciju zgrade Osnovne škole “Vladimir Perić Valter”. Na taj način obezbediće se bolji uslovi za rad najstarije gradske osnovne škole u Prijepolju. Projektna dokumentacija je uradjena a sredstva su odavno obezbedjena u nadležnom Ministarstvu.

-Sve ove aktivnosti su usklađene sa planskim dokumentima i ciljevima opštine, sa namerom da doprinesemo unapređenju i razvoju Prijepolja. Nastavićemo da radimo na jačanju naše zajednice i unapređenju kvaliteta života svih naših građana, ističe predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić.

Tekst je nastao u okviru projekta „Prijepolje: Ljudi, vreme, događaji“. Izradu teksta sufinansirala je Opština Prijepolje iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Prijepolje u 2024. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media