Obrazovanje sandžačkih studenata u BiH u fokusu sastanka predsednika BNV-a Adela Slatine i konzulke BiH Selme Užičanin

Novi Pazar/Priboj – Obrazovanje studenata iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini bilo je glavna tema prvog sastanka novoizabranog predsednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji, Adela Slatine, sa konzulkom Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru, Selmom Užičanin.

Foto: BNV

Razgovori su vođeni o mogućnostima jačanja obrazovnih veza između sandžačkih studenata i bosanskohercegovačkih fakulteta, kao i o zajedničkim kulturnim inicijativama, izjavio je za RTV Novi Pazar predsednik BNV-a, Adel Slatina.

-Tim i drugim povodima dogovaramo sastanak s kantonalnim vlastima u Kantonu Sarajevo. Pored unapređenja obrazovanja, razgovarali smo i o zaštiti sandžačke sevdalinke i vraćanju Festivala sandžačkog sevdaha – izjavio je Slatina.

Konzulka Užičanin, istakla je važnost koordiniranih napora kako bi se unaprijedio položaj Bošnjaka u Srbiji.

-Ovo je bio konstruktivan i vrlo koristan razgovor sa predsjednikom Slatinom. Dogovorili smo dalje korake u našim zajedničkim aktivnostima, pre svega u oblasti obrazovanja. U narednih 4-6 sedmica postavićemo dinamiku aktivnosti kako bismo se obratili potencijalnim partnerima – kazala je nakon sastanka Selma Užičanin.

Na sastanku predsednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Adela Slatine, predsednika Izvršnog odbora BNV-a Fuada Baćićanina i njihovih saradnika s konzulkom Užičanin razgovaralo se o jačanju svih segmenata saradnje između Bošnjačkog nacionalnog vijeća, najvećeg predstavničkog tela Bošnjaka u Srbiji, i Generalnog konzulata BiH, krovne institucije Bosne i Hercegovine u Sandžaku.

Izvor: RTVNP