Ambasador Irana posetio Priboj

Priboj – U radnoj poseti Priboju boravio je ambasador Islamske republike Iran u Srbiji Rašid Hasanpor Bai, koji je sa rukovodstvom Opštine, predstavnicima Privredne komore Srbije i pribojskim privrednicima, razgovarao o unapređenju ekonomske i privredne saradnje. 

Foto: A.Rovčanin

Uvaženog gosta, o nekadašnjem ali i sadašnjem privrednom ambijentu grada na Limu upoznali su  Lazar Rvović, predsednik Opštine Priboj i predsednik SO Boris Mrdović. Razgovorima je prisustvovao i predstavnik Privredne komore Srbije, iz Sektora za privatno preduzetništvo, Milan Čukić. 

Na bazi veoma dobrih odnosa dve zemlje, tu saradnju treba proširivati po dubini, pre svega na ekonomskom odnosno privrednom planu. U tom  kontekstu ambasador Irana u Srbiji posetio je i Slobodnu zonu Priboj, gde trentuno radi nekoliko stranih i domaćih kompanija, gde je zaposleno preko 600  radnika. Pored domaćina iz lokalane samouprave, razgovorima su prisustvovali i direktni predstavnici pribojske privrede – direktori korporacija  FAP i Poliester cevi, prof.dr Milutin Živković i Fahrudin Alagić, kao i direktor Slobodne zone Milisav Šalipur.

Foto: A.Rovčanin

– Drago mi je što je ovo prva poseta njegove ekselencije, nakon razgovora sa predsednikom Srbije. Tema je bila potencijalna ekonomska saradnja, pogodnosti Slobode zone i sve ono što Priboj može da ponudi, ali i sa druge strane, šta može da bude interesantno Iranu, da bi ulagao u našu sredinu. Po onome što smo čuli Iran je dosta konkurentan sa cenama sirovina,tako da to može da bude veoma interesantno pribojskim firmama. Konkretna interesovanja pokazali su i predstavnici FAP-a i Poliestra. Da bi se sve to realizoval, dogovorena je i poseta privredne delegacije Iranu – istakao je Lazar Rvović, predsednik Opštine Priboj.

Na osnovu već dobrih odnosa dve zemlje, i ova poseta ambasadora Irana bila je u funkciji razvijanja što konkretnijih privrednih kontakata, jer resursi i ekonomska opravdanost sa obe strane postoje – konstatovano je tokom  razgovora.

Foto: A.Rovčanin

– Sa predsednikom Vučićenjm sam razgovarao o unapređenju saradnje na svim nivoima, i ova poseta je samo realizacija tih razgovora. Uverio sam se da Priboj i ovaj region imaju dobar potencijal u daljem razvoju naših odnosa. Već smo sa FAP-om i Poliesterom pričali o konkretnim poslovnim potezima, a verujem da to možemo učiniti i sa drugim kompanijama iz ovog regiona, ali i Srbije – izjavio je Rašid Hasanpur Bai, ambasador Islamske Republike Iran u Srbiji.

Poseta je otvorila vrata privrednoj i svakoj drugoj saradnji, ne samo Priboja nego i Srbije u celini. A da bi se dogovoreno i realizovalo, planirana je i poseta privredne delegacije Iranu.  

PP Media