Lim za ponos, a ne na sramotu

Prijepolje/Priboj – Problem zagađenja reke Lim je višegodnjišnji, jer je ova reka žila kucavica ne samo Priboja, nego i čitavog ovog kraja.

Foto: ZooMUE

Dragan Ljeljen iz opštine Priboje, podseća da ova reka protiče kroz Crnu Goru, Srbiju, Republiku Srpsku, odnosno, Bosnu i Hercegovinu, tako da su problemi zagađenja reke zajednički. Iako problemi stižu uzvodno, pribojci ne žele da prebaciju krivicu u tuđe dvorište, već ga rešavaju. Posle 220 kilometara toka ove reke,u Priboju je prva ustava, a to je hidroelektrana Potpeć , gde se prvo akumulira smeće.

“Mislim da sav taj ljudski nemar, pogotovo pritoke Lima u tom uzvodnom delu, od Plavskog jezera pa do Potpeća, reka pokupi i donese upravo tu. Otuda smo imali svojevremeno 2021. godine one ružne slike koje su obišle svet. Na sreću nemamo više takvih situacija, s obzirom na energičnu akciju lokalne samouprave i pogotovo Ministarstva zaštitu životne sredine, kada su se uhvati u koštac sa tim problemom. Jedno od bitnih žarišta je upravo bilo saniranje i rekultivacija divlje deponije Sstanjevina, na obali Lima u Prijepolju, odakle je stizala poprilična količin smeća. Značajan deo smeća svakako je stizao iz nekih pritoka, voda drugog reda, bujičnih potoka, rečica, ali to je bilo zanemarljivo u odnosu što svakako stiže odozgo. Tada je na predlog ministarke Irene Vujović, sprovedena zajednička akcija “Lim bez deponija bar u toku kroz Srbiju”. Tada su sve divlje deponije na obalama Lima, mapirane, registrovane i uklonjane. One su sve pretvorene u oazu prirode, uglavnom je tu postavljen parkovski mobilijar, klupe za odmor, tako da više tih deponija nema. I dalje ima deponija, one se rađaju na nekim drugim mestima, ali mislimo da ih je svakako sve manje.Na vodama drugog reda rađene su ustave finansirala je to lokalna samouprava. Mi imamo dva, tri potoka koji su bujičari i uglavnom su oni rešeni izgradnjom ogromnih ustava. To je finansirala lokalna samouprava i otprilike oni glavni problemi su na taj način zaustavljeni da nam ne bi smeća dolazilo na hidroelektranu odnosno na prelepi deo Potpećkog jezera, gde nam je izgrađeno i Ribarsko naselje. Tu su postavljene i lančanice koje imaju svoju svrhu”, kaže Ljeljen.

Foto: A.Rovčanin

Sa Republikom Crnom Gorom, rađeni su i prekogranični projekti. Najpre je Javno komunalno preduzeće, sa Nevladinom organizacijom “Most” radilo projekat na uklanjanju divljih deponija. U toku je i realizacija jednog projekta takođe sa Komunalnim preduzećem iz Bijelog Polja, u okviru kog je Priboj dobio jednu smećarku, kao i katamaran, namenjen za prikupljanje plutajućeg otpada, pre svega plastike, odnosno onoga što se sakuplja u džepovima na jezeru, a što nanese vetar.

Izvor: ZooMUE i PP Media