Za mere energetske sanacije u Novoj Varoši 10 miliona dinara

Nova Varoš – Opština Nova Varoš raspisala je javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova za šta su lokalna samouprava i država obezbedili ukupno 10 miliona dinara subvencija.

Foto: A.Rovčanin

Mogu konkurisati vlasnici i korisnici stambenog prostora koji tokom cele godine stanuju na prijavljenoj adresi, a prijave se mogu podnositi počevši od 14. oktobra pa do utroška sredstava, najduže do 31. decembra ove godine. Obrasci za prijavu na javni poziv mogu se preuzeti na portalu www.novavaros.rs.

Kako bi se ubrzala procedura, zahtevi će se rešavati odmah po prijemu, a građani će moći da konkuriše za jednu ili dve i više mera. Domaćinstva koja ostvare pravo na sufinansiranje mogu nabaviti dobra i usluge isključivo od privrednih subjekata koji su izabrani putem drugog javnog poziva.

-Država i lokalna samouprava zajedno pokrivaju do 50 odsto troškova investicije domaćinstva koje se prijavilo samo za jednu meru, dok građani koji se opredele za jedan od tri ponuđena paketa sa dve ili više mera, subvencijama mogu pokriti i do 65 odsto troškova, maksimalno do 520.000 dinara. Subvencija za meru izrade tehničke dokumentacije je do 80 posto u svim slučajevima, ali ova mera ne može biti primenjena samostalno, već isključivo uz neku od drugih mera- kaže se između ostalog u Javnom pozivu za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Nova Varoš za 2024. godinu.

Osim zamene stolarije, za koju je poslednjih godina vladalo najveće interesovanje, i izradu tehničke dokumentacije, subvencionisaće se još osam drugih mera, i to:
-postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru;
-postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice;
– zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na gas;
-zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na biomasu;
-ugradnja toplotnih pumpi;
-zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora;
-ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode;
-ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe;

Ovo je inače, četvrta godina kako Ministarstvo rudarstva i energetike i opština Nova Varoš subvencionišu radove na energetskoj sanaciji domaćinstava. Prve je  pomoć u zameni stolarije dobilo 21 domaćinstvo, dok je 2022. na javni poziv za sufinansiranje devet mera stiglo 55 prijava, za koje je bilo opredeljeno ukupno 6,4 miliona dinara. Prošle godine je za ove mere bilo opredeljeno kao i ove, 10 miliona dinara, a sredstva su odobrena za energetsku sanaciju za više od 80 porodičnih kuća i stanova.

-Cilj sprovođenja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji opštine Nova Varoš- kaže se u Javnom pozivu koji je objavljen na www.novavaros.rs, zvaničnoj veb stranici Opštine Nova Varoš.

Varoške novine i PP Media