Bijelo Polje i Priboj kroz prekograničnu saradnju uklanjaju divlje deponije sa Lima

Projekat “Rehabilitacija ilegalnih deponija na reci Lim i podizanje svesti o njihovoj štetnosti” prezentovan je  na konferenciji u Bijelom Polju.  Zajedno ga sprovode opštine Bijelo Polje i Priboj, JKP “Usluga” Priboj i NVO Euromost iz Bijelog Polja, a za njegovo sprovođenje je potpisan ugovor sa Ministarstvom finansija Vlade Republike Srbije. Projekat se finansira od strane Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014 – 2020.

Predsednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović kazao je da će se kroz  ovaj projekat identifikovati najkritičnija mesta na reci Lim, očistiti i zatvoriti ilegalna odlagališta smeća,  ali i izvršiti ozelenjavanje zagađenih površina i vršiti stalni nadzor od strane službenika komunalne policije. Ukupna vrijednost projekta je 157.000 evra, od čega je donacija Evropske Unije 133.000.

– Ovaj projekat je samo početak šire zajedničke akcije u koju, kao najveći grad na Limu, želimo da u narednom periodu uključimo i druge opštine iz Crne gore i Srbije, kako bismo imali čistiju zajedničku reku i zdrav život” kazao je Smolović. Prema njegovim riječima time će se podići svest stanovništva o štetnosti bacanja raznog otpada u vodu.

Zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić izrazio je očekivanje da će opštine Bijelo Polje i Priboj zajedničim snagama doprineti poboljšanju stanja ekologije, posebno kada je reka Lim u pitanju.

– Posebno mi je zadovljstvo što ćemo u budućnosti rešiti neke ekološke probleme. Mi u Srbiji imamo dosta problema po pitanju ekologije u slivu reke Lim i divljih deponija na području Prijepolja i Priboja i naš je zadatak da pored ovog projekta učinimo sve što je u našoj moći da te velike probleme rešimo. Iskustvo opštine Bijelo Polje je od velikog značaja za nas s obzirom da ste po pitanju projekta kolektora uradili dosta. Nadamo se da će reka Lim biti čista kao nekada istakao je Vasilić.

Predstavnik  zajedničkog tehničkog Sekretarijata Programa prekogranične saradnje Emil Kočan naglasio je da se ovaj projekat realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora perspektiva 2014-2010. godina.

– Program je u okviru prvog poziva za dostavljanje predloga projekta, a koji će doprineti ostvarenju programskog cilja koji se odnosi na zaštitu prirodnih resursa. Prekogranična saradnja sa Srbijom je otpočela 2007. godine – podsetio je Kočan.

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Jasmin Ćorović kazao je da se radi o projektu prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, čiji je  glavni cilj zaštita životne sredine.

– Mi smo kao lokalna samouprava izradili i usvojili Lokalni akcioni plan upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom. U sklopu ovog plana doneli smo i katalog nelegalnih odlagališta. Obišli smo kompletnu teritoriju opštine Bijelo Polje, napravili popis svih nelegalnih odlagališta sa svim potrebnim podacima, od količine, vrste otpada, GPS sistema, kordinata, lokacija i drugog. Naredni korak jeste sanacija nelegalnih deponija kojih ima 105, za šta je potrebno izdvojiti određena sredstva –  kazao je Ćorović.

Projekat traje 12 meseci, a ugovor je potpisan 30. decembra 2018. godine i trajaće do 30. decembra 2019.godine. Realizacija projekta će početi čim vremenski uslovi dozvole.

PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *