Deponija u Prijepolju – privremena već 18 godina

Prijepolje na samom ulasku u grad pored magistralnog puta ka Crnoj Gori ima ekološku bombu, nesanitarnu deponiju Stanjevine, koja je već 18 godina određena kao privremena lokacija za odlaganje smeća. Za to vreme, kao ni decenijama pre toga, nijedna vlast nije našla adekvatno rešenje za ovaj veliki ekološki problem.

Kako izgleda život pored deponije najbolje znaju Prijepoljci iz naselja Zalug kojima je to svakodnevica.

„Smrad je nesnošljiv, toliko je otrovnih gasova i mirisa. Odlaže se i životnjski otpad. Ovde uveče ne može da se spava, ne mogu prozori da se otvore, niti veš da suši“, priča jedan meštanin.

Druga meštanka koja živi preko puta deponije kaže da često ne može da diše od smrada i gasova, koji je guše, pa mora da izlazi napolje sa krpom preko usta.

Žale se i da im godinama obećavaju da će premestiti deponiju, ali da je situacija samo sve gora.

Da je situacija alarmantna slažu se i prijepoljski komunalci.

„Deponujemo dnevno 35 tona komunalnog otpada I kapaciteti su već odavno popunjeni. Izašli smo iz svih okvira i samo deponujemo smeće uvis. Pitanje je dana kada ćemo potrošiti i taj prostor“, kaže za N1 direktor JKP Lim iz Prijepolja Enis Memišahović.

Meštani su više puta pisali peticije, blokirali deponiju, u nadi da će stati na put smeću koje ih truje decenijama, a Lim u plavnim godinama nosi svojim tokom.

„Rukovodioci FIDECA pri jednom istraživabnju su ustanovili da je jedne godine Potpećkim jezerom plutalo 60.000 kubnih otpada, a ako znamo da 40 odsto otpada potone, ovo je u potpunosti kontaminirana obala“, priča za N1 Goran Reković iz ekološkog Udruženja građana Primus.

Zatvaranje deponije Stanjevina poslednji put bilo je izvesno pre 10 godina, kada se računalo da će biti urađena regionalna sanitarna deponija Banjica za opštine Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica.

Od tada ništa na prostoru buduće deponije nije urađeno, iako je u sređivanje terena uloženo 1,3 miliona evra.

A izgleda da će na Banjicu ostati bačen samo novac, jer je Vlada Srbije nedavno donela odluku da se otpad iz Prijepolja i okolnih opština odvozi na Regionalnu sanitarnu deponiju Duboko u Užicu.

Ali, ta odluka ne znači i skoro zatvaranje Stanjevine, jer je vezana za proširenje deponije u Užicu, sa kojim se već kasni više od godinu dana zbog loše urađenog prvobitnog projekta.

„Nama je sada prioritet da što pre uradimo preprojektovanje kako bi izvođači mogli što pre da se vrate na gradilište“, kaže Nedeljko Milosavljević iz JKP Duboko.

A i kada Duboko završi svoj posao, smeće još neće napustiti Prijepolje, jer na putu do Užica mora prvo u transfer stanicu u Novoj Varoši, koja takođe tek treba da bude izgrađena.
Izvor: N1 Vesna Đurović