Država finansira sanaciju pribojskog Doma kulture

Opštini Priboj odobren je projekat za povećanje energetske efikasnosti zgrade Doma kulture „Pivo Кaramatijević“, kojim je konkurisala na Javni poziv za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije.

Zgrada Doma kulture u Priboju građena je pre 60 godina i zub vremena učinio je svoje. Fasada zgrade je oronula, a stolarija je takođe propala u priličnoj meri, što svakako utiče na energetsku efikasnost samog objekta, a indirektno i na povećane troškove lokalne samouprave kao osnivača ove kulturne institucije.

Odobreni projekt podrazumeva postavljanje nove fasade na zgradi Doma kultre ukupne površine od 1195 kvadrata i zamenu kompletne stolarije. Projektom je takođe predviđena i ugradnja pumpi sa frekfentnom regulacijom u kotlarnici na pelet, koja, pored drugih javnih objekata, greje i Dom kulture. Ove pumpe takođe imaju za cilj povećanje energetske efikasnosti, kako zgrade Doma kulture, tako i ostalih objekata koji se zagrevaju novom kotlarnicom na biomasu, u ovom delu grada. Na taj način smanjiće se potrošnja toplotne energije, time i potrošnja energenata, a krajnji efekat je smanjenje troškova ovog budžetskog korisnika.

Projekat je vredan nepunih 15 miliona dinara, od čega Ministarstvo rudarstva i energetike finasira 70 odsto sredstava, a opština Priboj preostalih 30 odsto. Ukupna vrednost projekta je 14.854.578,24 dinara sa PDV-om.

Nakon sprovođenja tenderske procedure i izbora izvođača, početak realizacije projekta unapređenja energetske efikasnoti zgrade Doma kulture očekuje se ovog proleća.

PP Media