“Duh mladosti” u subotu boravio u Novoj Varoši

Krajem oktobra biće usvojen Zakon o dualnom obrazovanju koji predviđa učenje kroz rad u realnom okruženju, rekao je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević na otvaranju Karavana obrazovanja ”Duh mladosti” u Novoj Varoši.

Ministar je istakao da je cilj dualnog obrazovanja da se omladina školuje za pozatnog poslodavca i odmah nakon srednje škole zaposli. Šarčević je ukazao da je zbog potrebe da se omladina vrati procesima rada uvedeno mnogo novina, poput učenja o preduzetništvu.

Karavan je početak nove saradnje Ministarstva i studenata koja se pokazala kao odlična ideja, rekao je ministar i dodao da 58 gradova čeka da bude deo ove manifestacije. On je naglasio da tim koji realizuje Karavan intenzivno radi i na uvođenju Nacionalnog modela studentske prakse, još jedan od primera dobre saradnje obrazovnih ustanova i privrede.

Govoreći o Nacionalnom modelu dualnog i preduzetničkog obrazovanja pomoćnica ministra za strateško planiranje Gabrijela Grujić istakla je da je suština da decu naučimo veštini upravljanja znanjem.

Uvezivanje teorijskih znanja sa praktičnim na učenju kroz rad u kompanijama upravo je jedan od načina da mlade osvestimo da njihovo znanje zaista vredi, rekla je Grujić. Ona je poručila mladima u Novoj Varoši da imaju šansu da naredne školske godine upišu profile iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i ugostiteljstva i turizma, jer je to najvažnije za taj region.

Direktorka Sektora za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević je istakla da je za uspeh dualnog obrazovanja važna zaiteresovanost mladih za proizvodna zanimanja, spremnost privrednika da omoguće učenje u realnom radnom okruženju kao i škola da svoju ulogu podele sa privredom.

Iskustva u pripremi za obrazovanje po dualnom modelu sa prisutnima su podelili i predstavnici privrede, a pre svega Suanita Čelebić iz kompanije Trendteks iz Prijepolja.

Smatramo da privrednici iz Prijepolja i Nove Varoši kroz dualni sistem obrazovanja možemo doći da školovanih i obučenih kadrova koji su nama potrebni, a njima omogućiti da odmah nakon završetka srednje škole dođu do zaposlenja, rekla je Čelebić.

U ime organizacije „Spirit of Youth“ obratio se predsednik borda direktora Miloš Obradović.

Duh mladosti u subotu boravio u Nova Varoši

Veliko mi je zadovoljstvo da vas pozdravim u ime 200 ljudi koji realizuju ovaj karavan. Nova Varoš je 23. grad, u narednih nekoliko meseci posetićemo još 13 gradova, a sledeće godine karavan će krenuti u aprilu i trajaće do novembra, najavio je Obradović.

Otvaranju manifestacije prisustvovali su Ana Langović Milićević, državni sekretar Ministarstva prosvete i predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

U okviru Karavana održana je i panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja na kojoj su učestvovali ministar Šarčević, pomoćnica ministra Grujić, direktorka Sektora za edukaciju Mirjana Kovačević i predstavnici lokalne samouprave i srednjih škola.

Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3h3, kvizu znanja, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“, u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečijeg parka ili sportskog igrališta po želji.
PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *