Dvodnevnim koncertom folkloraši obeležili godišnjicu postojanja

Velikim godišnjim koncertom na sceni Doma kulture u Novoj Varoši Kulturno umetničko društvo Jovan Tomić obeležilo je četrnaest godina postojanja. Više od 200 folkloraša, uzrasta od pet do dvadeset godina podeljenih u tri izvođačka ansambla predstavilo se sugrađanima, dvodnevnim programom, igrama iz svih krajeva Srbije. Na koncertu su nastupili i pevačka grupa Kulturno umetničkog društva i narodni orkestar novovaroškog Doma kulture.

U poslednjih četrnaest godina folklorni ansambl je bio najpoznatija sekcija Doma kulture Jovan Tomić, predvođen koreografima koji su i sami bili deo Kud-a, ansambl predstavlja avangardu folklornom milju naše zemlje. Blizu 200 igrača prestavilo se publici sa petanestak koreaografija za koje poseduju autentične kostime, a ceo ugođaj publici upotpunio je savršen scenski nastup.

– Nadam se da smo uspeli da ne izneverimo našu publiku koja je navikla na kvalitet kada je u pitanju igra i pesma. Predstavili smo im igre iz zapadne Srbije, Šumadije, okoline Vranja. Takođe svoj doprinos koncertu dali su i oni najmlađi igrači sa nekoliko igara – sa ponosom ističe koreograf Enes Hadžimurtezić

Veliki godišnji goncert KUD-a Jovan Tomić, foto: www.ppmedia.rs

Koreografije i igre fokloraši su uvežbavali tokom cele godine tri puta nedeljno, međutim da bi se postao vrhunski igrač, pored talenta neophodno je više od pet godina vežbanja.

– Da bi se postigao kvalitet igre koji poseduju naši folkloraši potrebno je minimum šest – sedam godina igre i rada. Nije lako pronaći mlade ljude koji imaju talenat za igru – kaže rukovodilac KUD-a Milivoje Stojić.

Nakon uspešno realizovane manifestacije Dani kulture i godišnjeg konerta Kulturno umetničkog društva, pred uposlenicima Doma kulture Jovan Tomić na redu su novi izazovi i zbivanja pa vremena za predah nema.

– U prvoj polovini aprila nas očekuje veče izvornog narodnog stvaralaštva koje nosi naziv „Bez izvora nema vode“, gde će se prestaviti lokalni izvođači, pored njih imaćemo i goste sa strane – najavljuje direktorka Doma kulture Mihrija Hadžić.

Na sceni nastupilo blizu 200 folkloraša foto: www.ppmedia.rs

Kulturno umetničko društvo osnovano je 1977. godine kao KUD „Inex Napredak“ i postajalo je pod ovim nazivom sve do 1996 godine kada se gasi. Nakon osmogodišnje pauze Skupština Opštine i Dom kulture „Jovan Tomić“, ponovo donose odluku da osnuju KUD koji će okupiti decu i omladinu Nove Varoši kako bi svoje talente i afinitete iskazali kroz pesmu, igru i sviranje.
PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *