Epidemija do maja, novi udar moguć na jesen

Od polovine marta epidemija malih boginja, od kojih je dosad obolelo više od 3.300 ljudi, a umrlo devetoro, ako se obistine procene epidemiologa, počeće da popušta, a u maju bi obolevanje moglo da se svede samo na sporadične slučajeve. To će biti prirodno gašenje epidemije, jer virusu morbila, isto kao i gripa, ne pogoduje toplo vreme.

Ako se, međutim, dodatno ne poveća obuhvat vakcinacijom, koji je ipak porastao od izbijanja epidemije u oktobru prošle godine, i dostigao 81 odsto, što je još značajno ispod praga od 95 odsto neophodnog za kolektivni imunitet, na jesen ćemo se ponovo suočiti sa epidemijom malih boginja.

Ona je trenutno, prema ocenama epidemiologa, na vrhuncu, i prilično rasprostranjena. Samo za jedan dan – 8. marta – u Srbiji su prijavljenje tri epedemije malih boginja: na teritoriji grada Kikinde sa pet obolelih i u selu Novaci na teritoriji opštine Ub sa tri obolela, dok je Zavod za javno zdravlje Užice prijavio porodičnu epidemiju malih boginja sa dvoje obolelih.

Od početka marta epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji Vranja (33 obolela) i opštine Zaječar (14 obolelih), dok je u februaru bilo sedam prijava epidemija sa oko 200 obolelih.

– Čim se broj vakcinisanih poveća na 92 odsto doći će do značajnog smanjivanja obolevanja jer neće više biti toliko onih koji će širiti virus – objašnjava primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog. – A kad budemo imali obuhvat vakcinacijom od 95 odsto, neće biti ni epidemije, nego samo sporadični slučajevi obolevanja.

Doktor Petrović kaže da država mora da nađe mehanizam da se obaveznost vakcinacije, predviđena zakonom, obezbedi i na terenu.

– Zaštita od zaraznih bolesti ne može da bude pitanje “hoćeš-nećeš”, a lično sam i za kažnjavanje onih koji bez jasnog medicinskog opravdanja odbijaju vakcinaciju – kaže dr Petrović.

Oko 95 odsto obolelih u Srbiji nije vakcinisanoprotiv malih boginja, a 33 odsto od ukupnog broja obolelih lečeno je ili se još leči u bolnicama. Od težih komplikacija registrovana je upala mozga kod jednog obolelog, a upala pluća kod 358 obolelih.

Doktor Petrović kaže da se po učestalosti komplikacija uklapamo u prosek, ali da je smrtnost od komplikacija malih boginja kod nas, zasad, veća.

– Po kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, očekuje se jedan smrtni ishod na 1.000 obolelih od morbila – kaže dr Petrović.
Izvor: Večernje novosti

One thought on “Epidemija do maja, novi udar moguć na jesen

  • E iz tog fakulteta izlaze studenti koji nemaju pojma o zivotu. Pune im glave kojekakvim zastarelim stvarima koje im u zivotu nece trebati, a ono sto im stvarno treba jedva ih uce. Znaci trecina gradiva je totalno nepotrebno, trecinu bi trebalo updatovati da budu u skladu sa 21. vekom i jedna trecina je zapravo i korisna. I iz godine u godinu ima sve manje i manje brucosa. Profesorima tamo studenti sluze kao neki ukras, cisto da imaju titulu profesora na fakultetu”. Jako malo profesora i asistenata koje se istinski trude da studente nesto nauce, svima je najvazniji samo biznis. Izuzev Lajosa. Lajos je cool.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *