Gradi se put do manastira Dubrava

Čajetina/Priboj – Ovih dana počeli su radovi na izgradnji puta od Brezana do manastira Dubrava, koji se nalazi u kanjonu reke Uvac. Iz Priboja odnosno MZ Кratovo i sela Brezna do ove srpske svetinje moglo se doći samo pešice, kroz vrleti kanjona Uvac.

Probija se put do manastira Dubrava, foto: PP Media

A da bi se proširila i upotpunila turistička ponuda naše opštine,odnosno prelepe visoravni sela Brezna, nakon ovojesenje izgradnje asfaltnog puta od Кratova do ovog sela, u dužini od nepunih pet kilometara, čime je omogućen i lakši i brži dolazak do ovih prosto nestvarnih krajolika prirode, opština Priboj je odlučila da izgradi put do čuvenog manastira Dubrava, koji zbog loše konfiguracije terena nije bio dostupan svim vernicima i turistima.

Tako je ovih dana započelo probijanje trase budućeg puta od sela Brezna do manastira Dubarava. Trasa je duga blizu 9 kilometara, a već je probijeno preko 3 kilometra puta. Radove su ovih dana obišli i predsednik opštine Priboj Lazar Rvović i direktor JP za izgradnju građevinskog zemljišta i razvoj Priboj Zdravko Pešut, koji su izrazili zadovostvo urađenim ali i nadu da će se poslovi nastaviti planiranom dinamikom, kako bi u ovoj godini, prvo bila probijena trasa, a onda put i nasut i povaljan. Dugoročan plan je i da se trasa budućeg puta do manastira Dubrava i asfaltira.

Sa druge strane kanjona Uvca, iz opštine Čajetina, pre koju godinu, asfaltiran je put do ove srpske svetinje.

Inače, manastir Dubrava nalazi se pet kilometara uzvodno od manastirskog kompleksa Uvac. Predpostavlja se da je nekada bio metoh manastira Banja i Uvac.

Manastir Dubrava pripada Žičkoj eparhiji, smešten je na ostrvskoj visoravni, na jednom od najlepših meandara reke Uvac.

PP Media