Hodžić: Кonkursi ministarstva turizma izuzetno povoljni za ugostitelje i hotelijere, ali do sada nedovoljno iskorišćeni

Prijepolje – Posebni savetnik ministra turizma i omladine Esad Hodžić istakao je da je ministarstvo nedavno raspisalo tri konkursa za dodelu subvencija i transfera namenjenih za projekte razvoja turizma u 2023. godini koja se odnose na lokalne samouprave i javna preduzeća ali i za privredu.

Esad Hodžić posebni savetnik ministra turizma i omladine, foto: PP Media

„Analizirao sam dosadašnje plasiranje kreditnih sredstava i subvencija i video sam da tu ima velikog prostora za rad, ali sam takođe zaključio da se u prošloj i pretprošloj godini veoma mali broj privrednih subjekata javio za korišćenje tih sredstava, a to su najjeftinija sredstva koja se trenutno mogu naći na tržištu novca”, kazao je za GZS Hodžić.

Prema njegovim rečima sredstva su usmerena ka poboljšanju turističke infrastrukture, turističkih kapaciteta privrednih subjekata koji se bave ugostiteljstvom i hotelijerstvom i ona su sa jedan odsto godišnje kamate, šest godina plus jedna ili dve godine u zavisnosti od prirode projekta i grejs perioda.

„Veoma povoljna sredstva koja se do sada nisu koristila. Mi ćemo ovih dana imati razgovore sa privrednicima, hotelijerima Zlatiborskog okruga kako bi ih informisali i motivisali da koriste ta sredstva, a potom ćemo takve razgovore obavljati i u ostalim delovima Srbije, svuda gde postoji interesovanje”, zaključio je Hodžić.

PP Media i GZS