Inovativni  model  obrazovanja  po meri  tekstilne  industrije

S obzirom da prosle školske godine nije upisano odeljenje tekstilnog smera u Tehničkoj školi u Prijepolju Kompanija Trendtex i Klaster tekstilaca Prijepolja pokrenuli su inicijativu za uvođenje dualng obrazovanja u srednje srtučne škole jer bi se na taj način smerovi u školi prilagodili potrebama privrede u opštini Prijepolje.
”Najpre smo se obratili NSZ i izrazili potrebe za kvalifikovanim radnicima. Nakon toga smo u saradnji sa ovom službom sprovodili obuku i doobuku zainteresovanih radnika koji su nakon završene obuke dobijali sertifikate i bili zaposleni” kaže koordinatorka privrednih subjekata za dualno obrazovanje, Suanita Čelebić.

Suanita Čelebić, koordinator privrednih subjekata za dualno obrazovanje, foto:www.ppmedia.rs


Cilj dualnog obrazovanja je:
1) obezbeđenje stručnih kadrova
2) povećanje zaposlenosti mladih do 25 godina
3)smanjenje troškova zanatskog obrazovanja
“Prvi sastanak odrzan je 21.10. 2016 godine u Kompaniji Trendtex kom su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, privredne komore, Školske uprave, Lokalne samouprave, NSZ, direktori Tehničkih škola Zlatiborskog okruga, i predstavnici kompanija tekstilne struke na kome je predstavljen inovativni model obrazovanja koji je već primenjen i zaživeo u Tehničkoj školi u Užicu po meri drvopreradjivačke industrije gde su partneri Tehnička škola i sedam kompanija za preradu drveta Moravickog okruga”, ističe Suanita Čelebić .
Nakon odrzanih sastanaka u Prijepolju ,Užicu i Arilju prikupljena je saglasnost 12 privrednih subjekata iz Prijepolja , Užica i Arilja koji se bave tekstilstvom .
Puna podrška je došla od strane savetnice ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijele Grujic koja je najavila novi način upisa u sledeću školsku godinu gde će pored kompanija koje iniciraju inovativni model biti uključeni svi relevantni faktori počev od Ministarstva prosvete, Lokalne samouprave ,škola ,Privredne komore, NSZ, Zavoda za obrazovanje i vaspitanje.
PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *