Iz Bukovika najbolji sir na 23. Zlatarskoj sirijadi

Nova Varoš – Najbolji punomasni sir izložen na 23. „Zlatarskoj sirijadi“ proizveden je u Bukoviku, u domaćinstvu Sretena Paunovića, dok je nagrada za najbolju heljdopitu otišla u Božetiće, Oliveri Popović.

Nagrađeni učesnici Sirijade, foto: www.ppmedia.rs

Prema oceni stručnog žirija, svih 25 takmičarskih uzoraka zlatarskog sira su ekstra kvaliteta. Drugo mesto pripalo je domaćinstvu Obrena Šaponjića iz Кomarana, dok je bronzanom medaljom nagrađen sir Miroslava Ćirovića iz Božetića.

Domaćinstvu Sretena Paunovića ovo je jubilarna deseta nagrada na Zlatarskoj sirijadi. On sa suprugom Vericom i roditeljima Borivojem i Perokom obrađuje 16 hektara imanja, a pripomognu mu i sinovi, školarci Dejan i Bojan.

-Trenutno gajimo šest krava muzara, a bilo bi ih više da je rešen problem vodosnadbevanja. Ovo je bezvodan kraj pa smo prinuđeni da svakodnevno cisternama dovozimo vodu sa Uvačkog jezera na Rastokama, a u jednom pravcu je 4,5 kilometara. Uzdamo se u obećanje opštinskog rukovodstva da će do iduće Sirijade do žednih sela božetićkog kraja stići voda sa Ćurčića vrela- kaže Sreten (41).

Jaka konkurencija bila je i u takmičenju u pripremanju pite od heljdovnog brašna. Drugo mesto osvojila je Vesna Špica iz Draževića, a treće Marijana Botić iz Nove Varoši.

Smotru proizvođača punomasnog Zlatarskog sira koja se po tradiciji na Veliku Gospojinu organizuje u Božetićima, svečano su otvorili predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević i pomoćnik ministra poljoprivrede za rurarni razvoj Aleksandar Bogićević. Organizatori su Opština Nova Varoš, Turistička organizacija “Zlatar” i Udruženje Uvačka reka mleka”.

Varoške novine

One thought on “Iz Bukovika najbolji sir na 23. Zlatarskoj sirijadi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *