„Izvor dobročinstva“ obezbedio stipendiju za petoro studenata iz Nove Varoši

Nova Varoš – Bošnjačko udruženje „Izvor dobročinstva“ potpisalo je ugovor o stipendiranju sa petoro studentkinja i studenata Bošnjaka slabijeg materijalnog stanja iz Nove Varoši koji su izabrani putem javnog konkursa. Stipendija u mesečnom iznosu od 50 evra za tekuću akademsku godinu,  od oktobra prošle do jula ove godine, njima će biti isplaćena u jednokratnom iznosu od 500 evra.

Ulaganje u budućnost – članovi Udruženja sa stipendistima, foto: Varoške novine

Predstavnici „Dobročinstva“ nedavno su na prigodnoj svečanosti ugovore o stipendiji uručili Abdulahu Krdževiću (studentu Medicinskog fakulteta u Beogradu), Adisu Hadžibrahimoviću (Matematički fakultet Beograd), Samri Paljevac (Saobraćajni fakultet Beograd), Elmi Drndi (Beogradska visoka zdravstvena škola) i Ajli Hadžibrahimović (Fakultet političkih nauka Beograd).
Stipendisti su izrazili zahvalnost i zadovoljstvo što je jedina humanitarna organizacija Bošnjaka u novovaroškom kraju prepoznala njihove potrebe tokom školovanja, a posebno značaj ulaganja u obrazovanje. Ovaj segment je, inače, jedan od prioriteta u radu „Dobročinstva“, u kojem ističu da je ova akcija efikasno i uspešno realizovana zahvaljujući članstvu i ostalim darodavcima i ljudima dobre volje, koji su u skladu sa svojim mogućnostima, doprineli da se dobitnicima i dobitnicama stipendija bar malo olakšaju studentski dani.

Skup je bio i prilika za podsećanje na izuzetno uspešnu prvu godinu rada Udruženja. Istaknuto je da su njegovi aktivisti u proteklih 12 meseci bošnjačkom stanovništvu podelili između ostalog, 150 prehrambenih i 28 higijenskih paketa, 160 bajramskih paketa i bajramluka, 100 iftara, 60 ramazanskih hedija, 30 metara drva, 77 paketića i poklona za decu školskog uzrasta, stipendirali jetime (decu bez oca), pomagali porodilje i tek rođene bebe. Zahvaljujući donatorima i dobrovoljnim prilozima građana „Izvor dobročinstva“ je prikupio i 3.260 evra za pomoć Turskoj i Siriji nakon serije razarajućih zemljotresa, kao i 2.550 evra za podršku Palestincima u pojasu Gaze.

-Danas kada niko ni za koga nema vremena, kada siromah i bogataš nisu za istim stolom, kada je vrednost dobročinstva devalvirala, posebno raduje činjenica da se grupa Varošana, ipak, odvažila da osnuje jedno ovakvo udruženje. Njegovo formiranje je važno i za opstanak i jačanje kopče među samim Bošnjacima u Novoj Varoši , ali i za povezivanje sa onima koji su kao biseri rasuti po celom svetu, a nikada nisu prestali da svoj grad čuvaju u srcu i mislima. To seme ljubavi prema zavičaju je posejano, a „Izvor dobročinstva“ je njegov najzdraviji izdanak – kaže za „Varoške novine“ član Upravnog odbora Udruženja Enis Rahmani, zahvalivši se svim donatorima i članstvu „Dobročinstva“ jer se zahvaljujući njima, kako kaže, dobra dela šire varoškim sokacima nudeći žiteljima trenutke sreće, radosti i smiraja.

Izvor: Varoške novine