Jadovnički ultramaraton okupio 150 trkača, kod seniora najbrži Ivan Veljković

Prijepolje – Ivan Veljković pobednik je u seniorskoj konkurenciji na najdužoj stazi Jadovničkog ultramaratona, održanog po živopisnim predelima istoimene planine. Stazu dugu čak 63 kilometara pretrčao je za 7 časova i 23 minuta i tako prvi stigao do cilja, ostavivši iza sebe Ivana Radojevića za skoro pola časa zaostatka.

Ultramaratonci startovali iz centra grada, foto: A.Rovčanin

U konkurenciji dama, na najdužoj stazi pobedu je odnela Ivana Cenerić. Ona je 63 kilometra pretrčala za 8 časaova i 42 minuta, skoro sat ipo brže od drugoplasirane Jelene Tadić.

Minulog vikenda na Jadovniku kraj Prijepolja održan je jadovnički ultramaraton, organizovan u cilju promocije ove planine, na kojoj se nalaze tri zaštićena prirodna dobra: kanjon Mileševke, slapovi Sopotnice i predeo izuzetnih odlika Ozren – Jadovnik.

Sa platoa Doma kulture, iz samog centra grada više od 150 takmičara iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Rusije stratovalo je u tri discipline, na 13,43 i 63 kilometara ka planini Jadovnik. Prema rečima Milice Joksimović iz Udruženje građana “Jadovnik – oaza netaknute prirode”, uslovi za trače bili su idealni, bez neuobičajno visoke temperature, za ovo doba godine.

– Najveći broj takmičara nastupio je na najkraćoj stazi od 13 kilometara. Vremenski uslovi bili su idealni za trčanje, sa malo sunca i bez vetra. Zbog epidemiloške situacije, bio je malo slabiji odziv takmičara iz inostranstva, ali opet pored domaćih ultramaratonaca tu su bili trkači iz još nekoliko zemalja – ističe Milica.

Najvećim vrhom Jadovnika, Katunićem na 1.734 metra nadmorske visine, prošli su ultramaratonci koji su trčali na najdužoj stazi. Ruskinja Svetlana Koškina, kaže da je drugi put na ovoj planini te da su je očarali krajolici ove sredine i gostoljubivi domaćini.

– Drugi put sam u Prijepolju i na Jadovniku, zaista sam očarana ljudima i prirodnim lepotama koje ovaj kraj ima. Putujem po celom svetu i nastupam na brojnim trkama, ali Jadovnik je nekako posebna planina zato se ponovo vraćam i naredne godine – kaže ruskinja Svetlana.

Jadovnički ultramaraton već šest godina organizuje Udruženje građana “Jadovnik – oaza netaknute prirode”, uz pomoć brojnih sponzora i Turističke organizacije.

– Pored promocije, sporta i zdravog načina života, ultramaraton promoviše i priredno lepote i resurse kojima Prijepolje raspolaže, naročito čari Jadovnika i to je neka slika koju prezentujemo u zemlji i inostranstvu – ističe direktorka Turističke organizacije Prijepolje Ilda Čolović.

PP Media