Knjige na dar školama u Starom Vlahu

Programska akcija „Knjiga solidarnosti“ Radio Beograda dopunila je sa 1200 naslova lektire i beletristike oskudne biblioteke u OŠ „Živko Ljujić“ u Novoj Varoši i OŠ „Momir Pucarević“ u Akmačićima.Nakon prigodnog kulturno umetničkog programa u izvođenju osnovaca donatoru se zahvalio direktor škole Risto Popović.

Na svetkovini knjige, u petak su đaci i prosvetari škole „Živko Ljujić“ u Novoj Varoši dočekali goste iz Beograda bogatim kulturno-umetničkim programom. Članovi školske dramsko recitatorske sekcije govorili su pesme Vladislava Petkovića Disa, Milutina Bojića, izveli odlomak iz dela Jazavac pred sudom. Kazivali zapise iz knjige Starovlaška umovanja novinara Dragoljuba Gagričića. Mladi pesnik Haris Dolmagić učenik 8. razreda napisao je pesmu posvećenu Radio Beogradu.

Vodeći se krilaticom „Imamo dar za darivanje“, uz pomoć donatora, „Knjiga solidarnosti“ već 45 godina oprema biblioteke širom zemlje. Ovo je treći put da najstarija programska akcija Radio Beograda stiže u Novu Varoš. Svojevremeno je darivala knjige školama u Negbini i Božetićima.

– Opredelili smo se za Novu Varoš zato što duži niz godina nismo dolazili i obilazili ovaj kraj.Poklonili smo više od hiljadu knjiga, uglavnom se radi o školskoj lektiri i beletristici i stručnoj literaturi – kaže urednik programske akcije Knjiga solidarnosti, Mihailo Šćepanović.

Osnovna škola Živko Ljujić jedna je od retkih škola na područiju Zlatiborskog okruga koja se bavila izdavačkom delatnošću. Svoj knjižni fond nedavno je obnovila uz pomoć Ministarstva prosvete a ova donacija dodatno će upotpuniti sadržaj biblioteke.

– Ovaj poklon puno znači zato što biblioteka ima svoju dušu od kada je krenula sa radom škola. Knjižni fond stalno se obnavlja,a ovo će dodatno motivisati nastavnike i učitelje da i dalje nastave da čitaju i da se druže sa knjigom – ističe direktor OŠ Živko Ljujić, Risto Popović.

U znak zahvalnosti za negovanje tradicije, Savez potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920 uručio je spomenicu uredniku akcije Knjiga solidarnosti.
PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *