KZM Prijepolje: Ulična akcija „Stop nasilju nad ženama“

Kancelarija za mlade opštine Prijepolje uz podršku Tehničke škole u petak 30. novembra održala je uličnu akciju “STOP NASILJU nad ženama”. Kampanja „16 dana“, obuhvata četiri važna međunarodna datuma i to: 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a, 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima, 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava i isti povezuju žene, nasilje i ljudska prava.

Kancelarija za mlade opštine Prijepolje, svojim zalaganjem daje podršku aktivnostima u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Simboličnim povezivanjem ovih datuma želi se istaći da je nasilje nad ženama jedan od vidova kršenja ljudskih prava. Žene stradaju u svojoj kući, u svom dvorištu, na svojim radnim mestima. Stradaju od onih kojima pružaju ljubav, poštovanje i poverenje, a to su njihovi partneri, očevi, bivši muževi, odnosno oni sa kojima dele ili su delile život.

Život bez nasilja je naše osnovno ljudsko pravo i borba protiv nasilja nad ženama je moralna obaveza svih nas.

Ekonomsko osnaživanje žena je takođe neophodno u okviru ove kampanje naglasiti, jer ekonomski nezavisna žena može da se izbori lakše sa ovim problemom koji se sve više javlja u našem društvu.

Nasilje nad ženama je veliki problem u Srbiji i nije dovoljno da se ovim problemom bavimo samo ovih 16 dana, već „365 dana u godini“. Potrebna nam je stalna i aktivna edukacija čitavog društva da je bilo kakvo nasilje nad ženama nedopustivo. Ovim akcijama želimo da ohrabrimo žene da prijave nasilje. Svi zajedno moramo ohrabriti žene da ne trpe i ne prikrivaju nasilje kome su izložene. Osnovni zadatak celokupnog društva trebao bi biti edukacija svih, još u sveri osnovnog obrazovanja, a kasnije samo razvijati i nadgrađivati svest o značaju i ulozi žena u društvu.

Aktivisti su prolaznicima delili flajere sa podacima o nasilju nad ženama, kako prepoznati nasilje, šta uraditi kada primetimo nasilje nad ženama, kako se ponašaju pravi muškarci…

Ova akcija predstavlja i poziv građanima i građankama da ne okreću glavu od problema, već da na neki način pomognu da se uradi prevencija i zaštita žena od nasilja.

Akcija protiv nasilja nad ženama koju je organizovala Kancelarija za mlade opštine Prijepolje je deo globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanje je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.
PP Media