Laptopovi za osnovce srpske enklave u Prilužju

Delegacija lokalne zajednice iz opštine Priboj, sastavljena od predstavnika lokalne samouprave, istaknutih privrednika i medija, posetila je proteklog vikenda bratsku opštinu Prilužje na Кosovu i Metohiji. Tom prilikom učenicima osnovne škole u ovoj opštini, donirali su 15 laptopova, čiju kupovinu su finansirali lokalna samouprava i pribojski preduzetnici.

Saradnja sa enklavom Prilužje, jedinstvenom srpskom opštinom u Vučitrnu, sada već ima tradicionalnu saradnju. Osim poklona za decu osnovce, dogovoreno je i zvanično bratimljenje opština, 19. avgusta na Preobraženje. Priboj je kao opština već iskazao brigu i solidarnost za žitelje i decu ove opštine na КiM, te su tako svojevremeno pomognuti đaci prvaci, obezbeđene nagrade za najbolje đake i studente, obezbeđeno letovanje za kosovske mališane u pribojskom odmaralištu u Sutomoru, a dat je i doprinos obnavljanju srpskih svetinja na Кosovu i Metohiji.

Zamenik predsednika opštine Priboj, Saša Vasilić, kao jedan od članova delegacije iz Priboja, istakao je značaj toga što se radi o zajedničkoj donaciji lokalne samouprave i privrednika, što govori u prilog činjenici da je kompletna zajednica u Priboju, vrlo svesna značaja pomaganja našeg naroda na КiM.

„Pokušali smo na ovaj način da im pomognemo da što bolje organizuju nastavu i imaju što kvalitetniju nastavu. Trudićemo se i ubuduće da spojimo škole, njihovu i našu najstariju, jer nam je cilj i da se deca druže, upoznaju, da naša deca posete КiM.“, rekao je Vasilić.

Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović, prilikom posete Prilužju, istakao je da iako nismo materijalno mnogo bogati, bogati smo dušom, da podelimo ono što imamo sa našom braćom i sestrama na КiM, te da ovo nije politička već ljudska delegacija i poseta.

„Ako smo svi jedinstveni, ako svi razmišljamo na isti način, ako svi volimo Srbiju, želimo da Srbija napreduje, onda moramo biti jedinstveni, a to pokazuje sastav naše delegacije. Nije ona ni stranačka, ni politička, ona je ljudska delegacija, koja odražava ceo Priboj, a koja ima veze samo sa željom da Кosovo ostane ono što i jeste, naše, da pokažemo to na delu.“, rekao je Rvović.

Predsednik opštine Priboj je rekao da sve ono što bude imala omladina Priboja, imaće i omladina iz Prilužja, te da se mora negovati duh tolerancije, patriotizma i želje za napretkom države.

Кako su istakli domaćini, predstavnici Prilužja, poseta im mnogo znači. Ista govori da nisu sami, da nisu zaboravljeni, da Srbija i ljudi u njoj, misle na svoju braću i sestre na КiM.

„Braća iz Priboja dve godine nas posećuju. Oni Prilužje ne odvajaju od Priboja. To su pokazali deca kad su pošla u školu. Što su dobila deca u Priboju, to su dobila i deca iz Prilužja. Poseta je znak da neko misli na nas, a ovo je sve politika našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji gleda da nas sjedini, da budemo svi zajedno, da ostanemo na Кosovu.“, rekao je Aca Mišić, predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn, sa sedištem u Prilužju.

On je rekao da je danas najlakše otići sa Кosova, prodati zemlju i imanje, ali se kosti dedova i predaka prodati ne mogu, jer je ovo srpska zemlja, jer je šteta da se ode i da oni neće otići.

U delegaciji iz Priboja bili su i predstavnici pribojskih preduzetnika, koji su izdvojili sredstva za nabavku pet laptopova, Vujadin Radović i Miroslav Bojić, a koji su prilikom posete izrazili želju za pomaganjem ove opštine i u budućnosti.

Delegaciju Priboja primio je i načelnik Кosovsko-mitrovačkog okruga, Vaso Jelić, koji se tom prilikom zahvalio na pomoći koju Priboj pruža Prilužju, ali i Srbima u ostalim srpskim enklavama u Južnoj srpskoj pokrajini.

„Opština Vučitrn je jedna od šest opština koje čine Кosovsko-mitrovački okrug, i uglavnom pokriva naše stanovništvo koje je locirano u enklavi Prilužje. Tu ima oko 3000 Srba, koji su u takvom okruženju da se bore sami da prežive, te sam zahvalan Priboju što je prepoznao njihovu situaciju.“, rekao je Jelić.

Nova poseta delegacije Priboja Prilužju, zakazana je za 19. avgust, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, opštinsku slavu domaćina, kada će biti potpisana povelja o bratimljenju Priboja i Prilužja.

PP Media