Lepote Zapadne Srbije sve privlačnije za turiste

Prijepolje/Nova Varoš/Užice – Organizatori 53. po redu Sajma turizma u Novom Sadu okupili su više od 250 učesnika koji dolaze ne samo iz Srbije i Crne Gore Zemlje partnera, već i iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske, Rumunije, Kipra, Bugarske, Iraka i Austrije. U okviru Sajma predstavila se Turisticka regija zapadna Srbija, prema rečima direktora Miroslava Rađena sezona više ne postoji, već traje 365 dana u godini, a turizam se vratio na kolosek koji je imao pre pandemije.

Foto: PP Media

„Ako posmatramo statističke podatke za prvih devet meseci u odnosu na 2019. godinu kada nije bilo korona virusa, možemo se pohvaliti da imamo poverenje turitičkog prometa, broj noćenja je veći za oko 30 odsto u odnosu na tu godinu koja je bila rekordna. Turizam se vratio na neka normalna kretanja, imamo povećanja i domaćih i stranih turista, naravno naše planine Zlatar, Zlatibor, Tara i Golija su najatraktivnije, a tu su i manje poznate destinacije koje privlače pažnju. Tu je ponuda i Prijepolja, Požege, Arilja, Kosjerića, ali i naravno grada Čačka sa veoma zanimljivim investicijama uloženim u Ovčar Banju, istakao bih i da grad Užice ima značajne novine što se turizma tiče, rekonstrukcija tvrđave Stari grad koja je od ove godine otvorena za podetioce, Neolitsko naselje, takodje. Naša ponuda prilagođena je svim starosnim grupama u to je rezultiralo povećanju turističkog prometa”, Miroslav Rađen direktor TO regije zapadne Srbije.

Miroslav Rađen direktor TO regije zapadna Srbija, foto: A.Rovčanin

Turististicka organizacija Prijepolja sa brdsko planinskim predelima itekako je interesantna gostima sa podrucja Vojvodine, koji rado posećuju prijepoljski kraj, a ove sezone akcenat je stavljen i na gastronimsku ponudu.

„Posećenost je veoma velika, imamo priliku da predstavimo naše kulturno istorijske spomenike, raznolikost kultura , što je njima zanimljivo, ali i naše prelepe predele, zaštićena prirodna području, Sopotnicu, Kamenu Goru, Jabuku, manastir Mileševu, prijepoljski muzej sa stalnom postavkom Vlada Divca. Ono čime se ističemo jeste naša gastronomska ponuda i hrana u Prijepolju je nešto što zaista ostavlja utisak na sve naše turiste”, rekla je Dragana Varaklić direktor TO Prijepolje.

Diretkorka TO Prijepolje Dragana Varaklić, foto: A.Rovčanin

Bogatom turističkom ponudom predstavila se i Turistička organizacija Zlatar koja se pripremila za predstojecu zimsku sezonu. Ugostitelji su već izasli sa ponudama, a ono što je sigurno je da se cene neće menjati, već ostati na nivou prošle godine.

„Tu smo da najavimo početak zimske turističke sezone, sve ono što Zlatar može da ponudi tokom zime, ali i da sumiramo rezultate za ovu tekuću godinu. S obzirom na statistiku možemo da kažemo da smo zadovoljni ovom sezonom, uz veliku pomoć Vlade Republike Srbije kroz vaučere koji su dosta pomogli, jer je više hiljada vaučera podeljeno na Zlataru, tako da i samim tim smo imali dosta bolju tustičku ponudi i ostavili veći broj dolazak, ali i noćenja. Več odavno su i sami hotelijeri, ali i TO Zlatar izašli da ponudom za nastupajuću zimsku sezonu, ali i sa novogodišnjim ponudama”, rekao je Branko Pucarević, direktor TO Zlatar.

Direktor TO Zlatar Branko Pucarević, foto: A.Rovčanin

Jedan od novih segmenata su Dani karijere, koji će biti sjajna prilika za one koji traže posao da se sretnu sa poslodavcima u turističkom sektoru. U projekat je uključena Nacionalna služba za zapošljavanje, a između ostalih biće ponuđeno 300 radnih mesta u ugostiteljstvu, za najveći hotel koji se gradi na Kipru.

PP Media