Lisa travel u nedelju 13. avgusta organizuje obilazak i splavarenje Uvcem

Obilazak SRP Uvac kombinovanjem splavarenja i pešačenja
Termin: 13.08. 2017 NEDELJA
Cena:2.390,00

SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE”UVAC”
Specijalni rezervat prirode “Uvac” je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja tj. Prirodno dobro i prve kategorije. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji u okviru Starovlaško-raške visije, uklješten između masiva planina Zlatar i Javor. Prostire se na teritoriji opština Nova Varoš i Sjenica. Minimalna nadmorska visina rezervata je 760 m, a maksimalna 1322 m. Centralnu morfološku celinu rezervata predstavlja kanjonska dolina reke Uvac sa dolinama njenih pritoka. Posebna vrednost kanjonskih delova doline su uklješteni meandri.

Okolina je sa skraćenim površinama u kojima su brojni kraški oblici: kraške površi, uvale, vrtače, okapine, pećine i jame. Pećine su brojne i po veličini variraju od potkapina do najvećeg do sada poznatog pećinskog sistema u Srbiji-Ušački pećinski sistem (6185 m). Pećine odlikuje bogatstvo pećinskog nakita taloženog iz prokapnih voda u vidu stalaktita,stalagmita, stubova, draperija, staklastih iglica itd.

Najveću atrakciju rezervata predstavljaju Beloglavi supovi. Beloglavi sup je vrsta orla lešinara, impozantne veličine, raspona krila i do 3 metra što ga čini moćnim letačem.Njegova uloga u lancu ishrane u ekosistemu je jedinstvena i nezamenljiva- isključiva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način čini “prirodnu reciklažu”. Specijalni rezervat prirode “Uvac” i Klisura reke Mileševke u Prijepolju su jedina gnezdišta ove retke vrste ptica na Balkanu.

LEDENA PEĆINA
O vremenu i pocesu nastanka Ledene pećine svedoče oburvani blokovi krečnjaka,šljunka i glinovite zemlje. Ukrasi poput dugačkih draperija i saliva-dugački i do 10 m,svojom lepotom zaustavljaju dah svakom posetiocu. Ispod jednog saliva je potok koji posle desetak metara nestaje u pukotini kao I bistro jezero koje ne dozvoljava prilaz dvorani sa tavanicom od tankih stalaktita. Lepota Ledene pećine je u njenim dvoranama medjusobno povezanim ravnim, strmim I ponorskim kanalima. Veliki beli stubovi, poneki prošarani crvenkastim ili plavičastim nijansama, delo su prirode. Pećina nije u potpunosti uredjena za prezentaciju posetiocima, ali uz prisustvo vodiča/čuvara prirode SRP “Uvac” moguće je obiću ovaj atraktivni prirodni resurs.

PROGRAM PUTOVANJA:

8.00h- polazak iz Prijepolja sa parkinga O.Š. Vladimir Perić Valter

9.30- dolazak na mesto Rastoke;

10-15.00h- obilazak SRP Uvac kombinovanjem splavarenja i pešačenja. Polazak sa lokaliteta Rastoke.Program podrazumeva vožnju čamcem ili katamaranom Uvačkim jezerom u dužini od oko 12-13 km, posmatranje orlova/beloglavih supova i drugih ptica na gnezdima i u letu, poseta Ledenoj pećini u dužini od oko 700-800 metara, “penjane “ vidikovca Veliki vrh( sa spektakularnim pogledom na kanjon Uvca). Staza je prilično strma gde se sa nivoa jezera penje na obod kanjona. Duzina staze je oko 2 km u jednom pravcu i neophodno je imati adekvatnu obucu. Povratak na mesto polaska, splavarenjem ;

15.30- dolazak na Rastoke i polazak za Prijepolje;

16.00h-dolazak u Prijepolje i kraj program

CENA PO OSOBI: 2.390,00 dinara
Cena je radjena na bazi minimum 15 putnika

NAPOMENA: Temperatura u pećini i u toku letnjeg perioda iznosi 8 ˚ C, pa je neophodno poneti topliju garderobu ( jakne, pantalone). Neophodna je adekvatna obuća za pešačenje do Velikog vrha.

Agencija zadržava pravo otkaza putovanja 5 dana pre termina, ukoliko se ne prijavi dovoljan broj putnika za realizaciju putovanja.

U cenu putovanja je uračunato:
• Prevoz kombijem po program putovanja
• Splavarenje Uvačkim jezerom u dužini od 12-13 km
• Obilazak Ledene pećine
• Pešačka tura do Velikog vrha
• Ulaznice u SRP Uvac
• osiguranje
• Troškovi organizacije

Kontakt telefon za dodatne informacije I prijave: 064 1680 995
Putnička agencija LISA travel, ul. Vladimira Perića Valtera 137, tel. +381 33 715 121
PP Media