Medvedi ponovo prave štetu meštanima sela ispod Murtenice

Nova Varoš – Meštani sela ispod Murtenice, uplašeni su i zabrinuti jer im ponovo ove jeseni medvedi dolaze u posetu. S obzirom da je bilo sušno leto, pašnjaka za stoku je sve manje, pa su seljaci prinuđeni da svoju stoku napasaju na udaljenim livadama i ornicama.

Murtenicu sve češće posećuju medvedi, foto: B.Ilić

Sredinom leta, Zoranu Mihajloviću iz Bele Reke, mečka je oko podne zaklala dve ovce. Nakon toga saljaci su svoju stoku čuvali što bliže kućama, misleći da će se na tome zavrsiti. Međutim, ne lezi vraže, u septembru je medved ponovo sišao u selo i Milanu Removiću, takođe iz Bele Reke, zaklao šest ovaca. Nekoliko dana kasnije u selu Negbina u jutarnjim satima ponovo se ovajdio. U zaseoku Ćurdići u čobanici je paslo stado ovaca Ivana Ilića koje je medved tog jutra napao.

-Oterala sam ovce kao i svako jutro u pašu i odmah se vratila kući, kako bi pustila krave i nastavila dalje sa jutarnjim poslovima. Nakon toga su muža zvali ljudi, po čijim livadama napasamo ovce, i rekli da su preplašene dotrčale njihovoj kući. To im je bilo sumnjivo pa su krenuli da obiđu celu pašu gde su našli tri ovce zaklane i još tri koje je medved klao ali su ostale žive.- kaže za “PP Mediju” Ivanova supruga Milka.

Za seljake koji žive od krava i ovaca, šteta koju prave medvedi je velika. Oduvek je pojava divljači u ovim planiskim selima bila uobičajna. Medveda je možda bilo, ali nikad nisu pravili ovolike štete – potvrdili su meštani sela podno Murtenice.

Proletos je mečka mecicima silazila u zaseok Nedići i tokom noći iz ambara iznela džak kukuruza, naredne noći ponovo se vratila na isto mesto. U to vreme zabeležene su velike štete koju su načinili vukovi i medvedi okolnim selima.

-Dolazila je komisija iz Užica i utvrdili su da je štetu napravio medved. Obećali su neku naknadu štete za tri ovce koje su skroz zaklane. Značilo bi nam kada bi priznali koji dinar, ali ljubav prema tim ovcama novac ne moze nadoknaditi.- objasnjava Milka, uplašena za ostatak stada.

Iz godine u godinu smanjuje se broj ljudi u planinskim selima, tako da će medvedi za koju godinu slobodno harati livadama gde su nekad mirno pasla stada.

PP Media