Mihrija Hadžić preporodila novovaroški Dom kulture

Nova Varoš – Кoncerti krajice sevdaha Amire Medunjanin, prve frule Srbije Darka Prelića i legendarnog Van Goga, kao i nova predstava Amaterskog pozorista Doma kulture i promocije dve knjige Istraživačko-izdavačkog centra „Stari Vlah“ iz Beograda, obeležili su u programskom smislu 2022. godinu. Osim po raznovrsnom programu i dobroj poseti, godina na izmaku ostaće upamćena i po velikim investicionim ulaganjima u rekonstrukciju samog objekta Doma kulture, koju su sa ukupno 19,1 milion dinara finansirali Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Nova Varoš – kaže Mihrija Hadžić, direktorka Doma kulture „Jovan Tomić“.

U novom ruhu Dom kulture Jovan Tomić, foto: Varoške novine

Ona za „Varoške novine“ ističe da je u okviru ovogodišnje programske šeme priređeno 36 kvalitetnih pozorišnih, književnih, muzičkih, filmskih i likovnih događaja, kojima je prisustvovalo blizu 8.000 posetilaca.

– Zadovoljni smo realizacijom planiranih kulturnih dešavanja, a posebno time što su se Novovarošani, nakon dve godine pauze zbog korone, ponovo vratili u svoj „hram“ kulture – kaže Hadžić.

Prema njenim rečima, već tradicionalno, najviše pažnje domaće publike izazvali muzički i pozorišni sadržaji, mada iz godine u godinu sve zavidniju posetu imaju i filmske projekcije i književne svetkovine.

Na pozorišnom repertoaru se tako ove godine našlo ukupno 11 predstava, od kojih je šest dečijih. Sve su bile odlično posećene, izvodili su ih uglavnom beogradske profesionalne trupe, a pogledalo ih je oko 3.300 Novovarošana.

Direktorka za primer – Mihrija Hadžić, foto: A.Rovčanin

-Najposećenija su, ipak, bila premijerna i reprizna izvođenja nove predstave Amaterskog pozorišta Doma kulture ‘Jovan Tomić’. Reč je o komadu u režiji Dragana Jakovljevića ‘Čuješ li, mama, moj vapaj’. Pogledalo ju je više od 800 domaćih ljubitelja pozorišta, koji su sa nestrpljenjem, punih šest godina, čekali na novi projekat našeg teatra – kaže direktorka Mihrija Hadžić.

Muzički sadržaj koji je izazvao najviše interesovanja je koncert sevdah dive Amire Medunjanin. Za ovaj događaj se tražila „karta više“, o čemu svedoči brojka od čak 406 prodatih ulaznica. Ništa manje uspešni i posećeni nisu bili ni koncerti Darka Prelića i Van Goga, kojima je publika imala prilku da prisustvuju na gradskom Trgu u okviru letošnjeg „Zlatarfesta“.

Tradicionalnu odličnu posećenost imala su i tri celovečernja koncerta Кulturno-umetničkog društva Doma kulture „Jovan Tomić“, u kojima je uživalo više od 1.000 Novovarošana i gostiju zlatarskog kraja.

-Prijatno iznenađenje bile su i promocije Istraživačko-izdavačkog centra „Stari Vlah“ iz Beograda, na kojima su predstavljeni prvi književni poduhvati ove organizacije. Reč je o monografiji Nove Varoši i bibliografiji novovaroškog kraja, čijim je promocijama prisustvovalo blizu 400 naših sugrađana i zemljaka iz Beograda – podseća direktorka Hadžić i najavljuje da će se prozno i poetsko stvaralaštvo i druženje sa poznatim piscima i pesnicima u narednom periodu više popularizovati nego do sada.

Tokom godine koja broji „sitno“ pod svodom novovaroškog Doma kulture priređene su i tri izložbe (ovi sadržaji su tradicionalno najmanje posećeni), koncert Plesnog kluba „Atraktiv“, promocija nove knjige za decu autorke Danijele Кvas, a bilo je upriličeno ukupno 16 projekcija osam filmskih ostvarenja. Njih je pogledalo blizu 3.000 ljubitelja ove vrste umetnosti, što je odličan učinak u situaciji kada su brojni bioskopi širom Srbije već odavno doživeli sudbinu „katanca u bravi“.

I u investicionom pogledu u Domu kulture decenijama ne pamte uspešnije od prošle i ove godine. Jer su lane počeli, a u 2022. završeni obimni radovi na rekonstrukciji objekta i prilaznih platoa. Investicija je ukupno vredna 19,1 milion dinara. Sredstva su u gotovo podjednakom iznosu obezbedili Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Nova Varoš.

-Dom je zablistao u punom sjaju. Na zgradi su izvedeni radovi na zameni kompletne bravarije, sanirana su stepeništa i terase, kao i ograda krova, a spolja su rekontruisani platoi sa južne i severne strane objekta – pojašnjava direktorka Doma kulture Mihrija Hadžić.

Najveći izazov u nastupajućoj 2023. biće organizacija „Dana kulture“. Ova manifestacija koja počinje u februaru i završava se sredinom marta nastaviće svoju gotovo pet decenija dugu tradiciju, ističu u Domu kulture, ali ovog puta će organizatori pokušati da kreiraju odnosno realizuju nešto bogatiju i kvalitetniju programsku koncepciju.

-Pripreme su već započele, a trenutno su u toku pregovori sa glumcima, pevačima, piscima, slikarima i drugim potencijalnim učesnicima ovogodišnjih „Dana kulture“. U fokusu manifestacije biće insistiranje na profesionalnim izvođačima i umatnicima, ali uz afirmaciju amaterizma i lokalnih stvaralaca, posebno mladih, jer su „Dani kulture“ kao svetkovina i ustanovljeni sa tim ciljem – kaže za „Varoške novine“ Mihrija Hadžić.

„DRUMOVI“ FARUКU U ČAST : U novovaroškom „hramu kulture“ najavljuju nove programe za kraj godine.

-U planu je da plodonosnu 2022. ispratimo sa još dva programa. Prvi je muzički omaž Faruku Ibišbegoviću „Drumovi“, a druga je omladinska predstava Doma kulture, koju ćemo postaviti na repertoar do kraja decembra – najavljuje direktorka Doma kulture „Jovan Tomić“ Mihrija Hadžić.

Varoške novine i PP Media