Muke radnika “Sloge” s javnim izvršiteljem

Bračni par Snežana Stojić i Petar Knežević iz Bistrice, uprkos pravosnažnim sudskim presudama, zbog sporog sprovođenja izvršnog postupka od strane javnog izvršitelja, nikako ne uspeva da namire dugovanje od firme “Sloga” a.d. iz Nove Varoši, koje je naraslo na skoro pola miliona dinara.

Oni sumnjaju da izvršitelj Damir Šabotić namerno odugovlači sa sprovođenjem prodaje popisane imovine preduzeća, pa su zbog toga presavili tabak i uputili žalbu na adresu Komore izvršitelja u Beograd. Sa druge strane, Šabotić odgovara da je urađeno sve u skladu sa zakonom, te da rešenje o odlaganju još uvek nije pravosnažno i da nezadovoljne strane imaju prvo na žalbu Privrednom sudu u Užicu.

Petar Knežević veruje da će pravda biti zadovoljena foto Novosti A.Rovčanin

Nakon skoro 38 godina provedenih u Akcionarskom društvu “Sloga” iz Nove Varoši, Petar Knežević proglašen je sredinom 2017. godine tehnološkim viškom i uz rešenje o otpremnini, koje glasi na oko 200.000 dinara, poslat na biro rada. Kako je poslodavac izbegavao da Petru plati iznos koji ga po zakonu sleduje, bio je prinuđen da tuži bivšu firmu. Zbog neizmirenih zarada isto je učinila i njegova supruga Snežana, koja još radi u nekadašnjem novovaroškom gigantu. I ako je sud rekao svoje, ovaj bračni par ostao je “kratkih rukava”. Račun firme, poslednjih nekoliko godina konstantno je u blokadi pa je prodaja imovine, koja je bila zakazana za 22. april, jedini način da vremešni par stigne do novca. Javni izvršitelj Damir Šabotić, prema rečima Kneževića, namerno je po nečijem nalogu odložio za 60 dana prodaju popisane imovine.

– Sve obaveze prema izvršitelju na vreme smo izmirili kako bi postupak bio sproveden. Taman kada smo mislili da ćemo doći do novca on je, u petak 19. aprila, bez razloga odložio zakazanu prodaju, a da nas uopšte za to nije konstatovao. Pored mene i supruge firmu je tužilo još dvadesetak radnika koji su takođe trebalo da dobiju novac. Naš advokat je uputio prigovor izvršitelju da se ne slaže sa odlaganjem prodaje, međutim on je to učinio, uz obrazloženje da je to tražilo nekoliko radnika – jada se Petar Knežević, i dodaje da je od novca koji je trebalo da dobije, nameravao da vrati dugove koje je načinio kako bi školovao decu.

Petar čeka da pravda bude zadovoljena, foto: Novosti A.Rovčanin

Ovaj sredovečni čovek kaže da jedva sastavlja kraj sa krajem i da ga izdržava sin, koji radi u susednom Prijepolju. On navodi i da je od firme tokom decenijskog rada na poslovima varioca, umesto novca zaradio jedino trajne ožiljke po licu. Pisaće kaže i predsedniku Vučiću, o problemima koji su ga ni krivog ni dužnog snašli, a žalbu na adresu Komore izvršitelja već je poslao.

SVE PO ZAKONU

– KAKO se radi o spojenom postupku izvršenja, na osnovu pismenog zahteva šest do sedam izvršnih poverilaca, morao sam da donesem odluku da se prodaja odloži za 60 dana. Apsolutno je urađeno sve po zakonu, kako rešenje još uvek nije pravosnažno nezadovoljne strane imaju pravo na žalbu nadležnom sudu – navodi Šabotić, i odbacuje primedbe da se radi o namernom odugovlačenju izvršnog postupka.

Izvor: Novosti A.Rovčanin