Na Jadovniku oštrije mere zaštite beloglavog supa

Prijepolje – Udruženje građana „Jadovnik – oaza netaknute prirode“ počelo je drugu fazu projekta „Zašitimo beloglavog supa II“ koji je podržan od strane ORCA organizacije kroz projekat Tvoje mesto u Srbiji.

Jačaju zaštitu beloglavog supa na Jadovniku, foto: PP Media

Projektne aktivnosti trajaće do kraja februara 2022. godine, a  osnova projektne ideje je izrada predloga upravljanja i funkcionisanja sistema za zaštitu i upravljanje populacijom beloglavog supa u  zaštićenom području predeo izuzetnih odlika Ozren – Jadovnik na osnovu  sprovedinih istraživanja mogućnosti uspostavljanja ovakvog sistema na teritoriji Ozren-Jadovnik i istraživanja primera dobre prakse uspostavljanja i funkcionisanja sistema za zaštitu i upravljanje populacijama beloglavog supa.

Foto: UG Jadovnik

– U okviru prve faze podrške našoj inicijativi “Zaštitimo beloglavog supa”, okupili smo poljoprivrednike i vlasnike klanica kako bismo sa njima uspostavili saradnju na kontinuiranom obezbeđivanju hrane za supove. Promena koju smo postigli ovom inicijativom je da smo istovremeno obezbedili kontinuitet ishrane supova i doprineli njihovoj zaštiti, a takođe i obezbedili odlaganje otpada životinjskog porekla. Naš naredni korak je da kreiramo predlog regulacije statusa hranilišta “Kašan” i ujedno sistema podrške zaštiti i upravljanju populacijom beloglavog supa u području Ozren-Jadovnik. Istražićemo modele funkcionisanja zaštite beloglavog supa i druge dostupne primere dobre prakse u zemlji i u okruženju i analizirati probleme koji postoje u oblasti zaštite beloglavog supa u Srbiji. Kreiraćemo realističan predlog uspostavljanja i funkcionisanja sistema zaštite i upravljanja populacijom beloglavog supa na teritoriji Ozren-Jadovnik i regulisanja statusa hranilišta Kašan – kaže koordinatorka projekta Dragana Terzić.

Ona ističe da je vizija projekta da se očuva priroda i biološka raznovrsnost područja Ozren-Jadovnik.

– Viziju želimo da postignemo najpre kroz stvaranje uslova za održivu zaštitu beloglavog supa – turističkog simbola Prijepolja i planine Jadovnik, a zatim i za sve ostale vrste koje nastanjuju ovo područje, poput medveda, vuka i drugih vrsta životinja. Kroz ostvarivanje ove uloge omogućiće se povezivanje lokalnog stanovništva, turista i svih posetilaca Jadovnika sa divljom prirodom Srbije, čineći im prirodu dostupnom a u isto vreme vodeći računa da ona ostane zaštićena – zaključuje Dragana.

PP Media