Naknada za penzionere: Pomoć od po 7.000 dinara dva puta godišnje?

Svi penzioneri u Srbiji sa primanjima nižim od 32.285 dinara od sledeće godine imaće pravo na novčanu pomoć. Ovaj limit utvrđen je prema potrošačkoj korpi i predstavlja u proseku dve trećine njenog trenutnog iznosa. Kako “Novosti” nezvanično saznaju, očekuje se da pomoć bude isplaćivana dva puta godišnje, za oko 1,3 miliona korisnika, a koliki će biti iznos zavisi od stanja u državnoj kasi.

Spekuliše se da će iznos biti veći od dosadašnjih, koji su bili 5.000 dinara, s obzirom na to da gotovo pola miliona najstarijih neće biti obuhvaćeno kao ranije. U 2016. godini je za jednokratnu pomoć za sve penzionere izdvojeno oko 8,5 milijardi dinara, dok je prošle godine u ove svrhe iz državne kase dato 8,85 milijardi. Ukoliko bi isti iznos i sada bio izdvojen, zbog manjeg broja korisnika, moglo bi se očekivati da penzioneri dobiju oko 7.000 dinara.

U nedavno usvojenim izmenama Zakona o PIO stoji da će Vlada utvrđivati kada je ta pomoć neophodna za većinu korisnika, kao i iznos koji će im biti isplaćivan, ali se već može čuti da su moguće isplate u proleće i na jesen. Na taj način će novac namenjen penzijsko-invalidskom osiguranju moći da se koristi i za isplatu novčane pomoći penzionerima sa najnižim primanjima.

– Posebnim članom zakona planiran je ovaj novi vid pomoći najstarijima – kaže Momo Čolaković iz PUPS-a. – To je svakako pozitivna odredba. Usklađivanje penzija mora da postoji za sve od najnižih do najviših iznosa, dok o onima sa najmanjim čekovima država mora dodatno da brine. Osim države trebalo bi da se priključe i lokalne samouprave.

Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije, smatra da je dobro što je novčana pomoć sada posebna kategorija, jer će to biti spasonosno za penzijski sistem.

– Visina penzije mora da zavisi od onoga što ste uplaćivali i od dužine te uplate, a ne da bude socijalna kategorija – kaže Perić. – Ako se to prihvati kao trajno rešenje, trebalo bi onda odatle izuzeti one korisnike koji, na primer, imaju i primanja iz inostranstva. Susedne zemlje su na taj način uredile sistem da pomoć dobijaju oni kojima je stvarno neophodna.

PET ODSTO ZA NAJTANjE KOVERTE

Siniša Mali, ministar finansija, izjavio je u četvrtak da će penzije biti veće od 8 do 13,3 odsto svim penzionerima. Dobijena je i saglasnost MMF-a da se povećaju penzije i za penzionere sa najnižim penzijama do 32.285 dinara za pet odsto.

– Od 2019. godine biće definisan novi sistem indeksacije penzija, koji će se primenjivati od 2020. godine – rekao je Mali.
Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *