Neobičan ljubimac monahinje Irine

Prijepolje – Jastreb je njen ljubimac već tri do četiri godine. Sve je počelo sa idejom da se od manastira odvrate mezvani gosti – golubovi koji prave nered po konaku.

Monahinja Irina sa neobičnim ljubimcem, foto: Telegraf

Smiren pogled uprt u ljubimca koji, pak, oštro gleda u daljinu i stameni stav jedne monahinje – tako izgleda sestra Irina iz manastira Mileševa, dok pozira sa jastrebom na ruci. Dala mu je punu slobodu da leti iznad manastirskog imanja, ali on joj je veran i uvek se vraća.

Jastreb je njen ljubimac već tri do četiri godine. Sve je počelo sa idejom da se od manastira odvrate nezvani gosti – golubovi koji prave nered po konaku. Savet vazduhoplovaca koji su posetili manastir bio je da nabave sokola. Ne da ubija, već da rasteruje golubove. Ali, soko ume da pobegne, a jastreb se pokazao mnogo bolje, jer je reč o vernoj ptici.

Sestra Irina ga hrani i svakodnevno pušta u let – sat, dva jastreb nadgleda teritoriju, leti oko manastira i vraća se na njenu ruku.A onda, jastreb obitava u svom kavezu.

Manastir živi svoj život, monahinje su predane molitvi i radu. Kad naiđu posetioci, začude se pošto pred sobom vide Irinu sa kožnom rukavicom i njenog neustrašivog ljubimca, jastreba oštrog pogleda.

Izvor: Telegraf