Ni kovid nije zaustavio fabriku MB „Namenska”

Lučani – U ovom vremenu, kada privreda u celom svetu trpi velike udare zbog epidemije virusa kovid-19, preduzeće „Milan Blagojević-Namenska“ AD Lučani uprkos svim poteškoćama uspešno posluje i uspeva da na adekvatan način odgovori na sve izazove krize koju je prouzrokovala korona.

U fabrici Milan Blagojević-Namenska AD Lučani, uprkos koroni rade punom parom, foto: GZS

„Uposleni su svi proizvodni kapaciteti, aktivno se radi na ugovaranju novih poslova i realizaciji postojećih. Posebnu pažnju poklanjamo izvozu naših proizvoda i obradi tržišta u Evropi, Indiji, Saudijskoj Arabiji, Maleziji, Indoneziji, Izraelu… Кada je reč o evropskim državama prvenstveno su to zemlje u okruženju: Rumunija, Bugarska i Bosna i Hercegovina. Zatim Italija, Austrija, Belgija, Slovačka. Кvalitetom proizvoda, poštovanjem rokova isporuke i cenom, koji čine tri faktora od presudnog značaja za sklapanje ugovora, mi smo pridobili sva ova tržišta u veoma jakoj konkurenciji. I u vreme korone mi moramo da sačuvamo poverenje INO kupaca u preduzeće „Milan Blagojević „ i naše proizvode. To je naš glavni zadatak i u buduće, kao i sada. Кorona je pogodila naše preduzeće i stvorila velike poteškoće u radu. Zbog obolelih od virusa , izolacije i po drugim osnovama, od 1350 zaposlenih oko 100 radnika je na dnevnom nivou odsutno sa posla. Zaposleni koji rade, preuzeli su na sebe njihov deo posla i zahvaljujući njima proizvodnja ne trpi a zahtevi kupaca biće ispoštovani. Ovo je veoma opasna i štetna proizvodnja i zato je naš prioritet bezbednost, zdravlje na radu i zaštita od požara. Permanentno radimo na njihovom poboljšanju i unapređenju i ulažemo značajna sredstva u tom cilju. Bez obzira na situaciju sa koronom, preduzeće planira da u ovoj godini uloži 252.050.000 dinara za povećanje bezbednosti i poboljšanje zdravlja radnika. Nastavljamo i sa investicijama, osvajanjem novih tehnologija i unapređenjem postojećih. Plan investicija u ovoj godini vredan je 4 miliona eura, koji će biti izdvojeni iz sopstvenih sredstava preduzeća“, saopštila je za GZS Milka Jovanović Božić zadužena za odnose sa javnošću.

Radoš Milovanović direktor fabrike u Lučanima, foto. GZS

Ona je istakla da mi imaju privilegiju da se na čelu preduzeća nalazi čovek koji ima dugogodišnje iskustvo i kao stručnjak u oblasti Vojnih industrija, uživa veliki ugled i poštovanje u svetu.

„Zahvaljujući mr Radošu Milovanoviću, njegovoj sposobnosti da otkrije i proceni tržište, i maksimalno iskoristi naše proizvodne mogućnosti, mi i danas imamo zavidne rezultate.

Rezultati se ogledaju u stabilnoj proizvodnji za koje je obezbeđeno sigurno tržište. Na osnovu toga, u ovoj teškoj situaciji izazvanoj koronom kada ljudi ostaju bez posla , u preduzeću nije otpušten nijedan radnik, niti je smanjen lični dohodak.Milan Blagojević-Namenska nastavlja da se bori za svoj prosperitet, egzistenciju svojih zaposlenih i da kao prvi u lancu daje pun doprinos Odbrambenoj Industriji Srbije“, istakla je Jovanovanović Božić.

Inače, najveća fabrika baruta na Balkanu beleži poslednjih godina izuzetne poslovne rezultate i zaposleni zarađuju verovatno najveće plate u ovom delu države koje se kreću i do hiljadu evra.

Fabrika je stub društvenog života u ovom području i nesebično priskače u pomoć u svakoj korisnoj akciji ove sredine, Dragačeva i celog kraja.Tako su, nedavno, donirali lokalnoj samoupravi kamion za izvlačenje komunalnog otpada vredan više miliona dinara, značajnu pomoć pružili su meštanima i svojim zaposlenima u poplavama koje su harale ovim krajem.

Ovaj kolektiv već decenijama vodi veoma uspešno meštanin i pukovnik mr Radoš Milovanović, jedan od najboljih poznavalaca u tehnologiji proizvodnje baruta i raketnih goriva.

GZS i PP Media