Nova Varoš: Dvodnevni Sabor okupio 200 lekara

Grad podno Zlatara proteklog vikenda bio je domaćin 38. Sabora lekara jugozapadne Srbije i severne Crne Gore na kojem je učešće uzelo blizu 200 lekara. Organizatori dvodnevnog simpozijuma bili su novovaroški Dom zdravlja i ovdašnja podružnica Srpskog lekarskog društva, a skupu su prisustvovali eminentni predavači i stručnjaci iz različitih oblasti medicine, stomatologije, biohemije i farmacije.

Teme Sabora bile su hronične nezarazne bolesti, zdravstvena zaštita majke i deteta, maligna oboljenja i slobodna tematika sa usmenim saopštenjima. Sabor je otvorio dr Berisav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, dok je u radnom delu simpozijuma govorilo desetak priznatih stručnjaka u oblasti medicine među kojima je i akademik Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva.

– Slični problemi muče lekare u Srbiji i Crnoj Gori,iz godine u godinu povećava se broj obolelih od malignih i kardiovaskularnih bolesti. Na ovakvim simpozijumima dolazi do razmene iskustava i novih saznanja što u praksi pruža mogućnost kvalitetnijeg lečenja pacijenata – kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr. Berisav Vekić.

38 Sabor lekara jugozapadne Srbije i severne Crne Gore, foto: www.ppmedia.rs

Nadležni u novovaroškom Domu zdravlju kažu da su uložili puno napora kako bi spremno dočekali učesnike Sabora, koji se nakon sedam godina ponovo održava u njihovom gradu.

– Sabor lekara jugozapadne Srbije i severne Crne Gore je prvi put održan davne 1971. godine i od tada pa do danas njegov značaj i ciljevi ostaju isti – da stručnjaci u oblasti medicine razmene znanja i iskustva, informacije na polju proučavanja etnopatologije i primene naučnih dostignuća u praksi. Sve u cilju kvalitetnije zdravstvene zaštite stanovništva – istakao je direktor Doma zdravlja u Novoj Varoši dr Branko Popović.

Tradicionalno po završetku Sabora biće objavljen Zbornik sa pedesetak stručnih lekarskih radova koji su predstavljeni tokom dvodnevnih radionica i testiranja tokom trajanja Sabora.
PP Media