“Novosti” su uvek na strani naroda

Novosti su uvek bile stub države. Kao Partizan i Zvezda. Na početku svake sezone vidimo sebe kao šampione i uvek se spremamo da budemo šampioni. Tako smo u školi “Novosti” odgajani. Uvek verujemo da ćemo biti prvi i da ćemo biti pobednici. Tako treba i da ostane.

Ovim rečima zaposlenima se u sredu obratio Nedeljko Krsmanović, generalni direktor Kompanije “Novosti”, povodom 66. rođendana našeg lista. Na svečanosti u redakciji jednog od najstarijih i najuticajnih dnevnih listova Srbije i bivše Jugoslavije, direktor je poručio da će “Novosti” ostati ozbiljan list i uvek na strani naroda kao i svih prethodnih decenija.

– Radićemo ono što nam je uvek bio cilj i imperativ, da budemo iskrene i tačne novine – rekao je Krsmanović. – Ostaćemo pouzdani i jasni, nećemo se baviti tabloidizacijom, jer mi tako ne umemo da radimo. Lažne su priče o tabloidizaciji “Novosti” i tobožnjem udruživanju sa nekim drugim izdavačkim kućama. “Novosti” su, ipak, nešto posebno. To se lako uočava i iz svečanog broja našeg lista, a i iz svih onih mnogobrojnih čestitki koje stižu sa svih strana. Počev od predsednika Srbije i Republike Srpske, crkvenih velikodostojnika, oficira Vojske Srbije, policije, zdravstvenih radnika, profesora, akademika…

Dobitnici godi[njih nagrada

Uz čestitke zaposlenima za 66. rođendan, Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik “Večernjih novosti”, poručio je da je čast biti deo svetle tradicije velikih i značajnih novina.

– Novinari zaposleni u “Novostima” su nešto najbolje u srpskom žurnalizmu – kazao je Vučelić. – To je poslednja oaza pravog novinarstva i za to ima mnogo dokaza. Potpuno se slažem sa onim što su u čestitkama “Novostima” napisali patrijarh srpski Irinej, predsednik Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH. Sve što su oni rekli o “Novostima” je sažeto, tačno i precizno.

A kako su napisali u čestitkama, “Novosti” su list koji profesionalno, objektivno i istinito informiše, odgovorna i uspešna kompanija, sa patriotskim odnosom prema svemu što čine.

Tradicionalno, onima koji su svojim radom zaslužili, dodeljene su i godišnje nagrade. U trci za naslov “najbolji honorarni saradnik”, sportskim jezikom rečeno, pobedila je svoje konkurente za “delić sekunde” Jelena Dinčić iz Beogradske rubrike!

Nagrada za jednogodišnji novinarski rad dodeljena je Radmili Radosavljević, novinarki Kulturne rubrike, koja pune dve decenije svojim tekstovima i britkim izrazom daje značajan doprinos afirmaciji “Novosti”. Foto-reporter Petar Milošević dobio je nagradu za fotografiju sa suđenja Zoranu Marjanoviću, suprugu ubijene pevačice Jelene.

Nagrada “Mihajlo Rašić”, koja se dodeljuje mladom i talentovanom novinaru, pripala je Milici Stanojković, iz Beogradske rubrike.

Po odluci žirija, nagrada za ekskluzivni prilog otišla je u ruke Gorana Čvorovića, stalnog dopisnika “Novosti” iz Pariza! Uspeo je da naš list uvrsti među tri medija na planeti sa kojima je austrijski pisac Peter Handke, samo nekoliko sati pošto je ovenčan Nobelovom nagradom za književnost, podelio prve impresije.

Radeći posao koji čini jedinstvenu sponu između novinarskog i nenovinarskog dela naše kuće, Bojana Varajić Salzberger i Ivana Samardžić, iz Odeljenja akcija i pi-ar “Novosti”, zaslužile su nagrade za najbolje u nenovinarskom sektoru.

Milanu Veskoviću, uredniku rubrike Reportaže, dodeljena je nagrada za jednogodišnji urednički rad, jer je stub rubrike koja neguje osnovne ljudske vrline – dobrotu i humanost, priče običnih, “malih ljudi”.

Dobitnica prestižne nagrade “Jovan Hadži-Kostić”, koja se dodeljuje najboljim autorima novinske satire je Vesna Denčić, urednica prvog elektronskog časopisa za satiru “Etna”.

ČETIRI DECENIJE RADA

PROĐOŠE nedelje, meseci, godine, decenije, ali lepota pisanja i novinarstva nikada ne prolazi. Tako je u duhu svoje stalne rubrike “Nedelja prođe…” govorio Ivan Lovrić, koji beleži već pune četiri decenije rada u “Novostima”. Da je ova profesija lepa i čarobna, on je jedan od najboljih svedoka.

Posebna zahvalnica uručena je Redžepu Haliloviću, bivšem dopisniku “Novosti” iz Novog Pazara, za 40 godina vernosti našem listu.

Vrhunac novinarskog dostignuća u našoj kući vrednuje se posebnom nagradom “Slobodan Glumac”. Nju je ove godine dobio Vladimir Mitrić, dopisnik “Novosti” iz Loznice, koji zbog istraživačkog rada već 14 godina živi uz konstantnu policijsku pratnju.

– Novinarstvo je postalo najveća ljubav mog života. Opsesija i privilegija. Životni ulog koji nema cenu. Zavet da nema cene u borbi za istinu i slobodu. Nepogrešiva igla mog životnog kompasa – rekao je Mitrić.

Novosti