Obeležavanje eparhijske i ktitorske slave korak bliže velikom jubileju – 800 godina manastira Mileševa

Prijepolje – Mileševska eparhija će 7. oktobra proslaviti eparhijsku a manastir Mileševa ktitorsku slavu – Svetog kralja Vladislava.

Vladika Atanasije, foto: A.Rovčanin

“Toga dana ćemo nadasve svečano slaviti boga i odati mu zahvalnost za sva dobra koja od njega primamo, za dar života i zdravlje koje nam on daje i osigurava, moleći se ujedno da nastavi činiti nam dobro, kao i da nam prašta sve naše promašaje i grehe upućujući nas nepogrešivim putem”, kazao je Episkop mileševski Atanasije.

On je istakao da će toga dana pažnja svih biti usmerena na „ugodnike božije”koji su po ugledu na boga, ostavili svima nama u nasleđe svoje darove, a to su Sveti kralj Vladislav koji je podigao Mileševu i Sveti Sava – večni učitelj i duhovni otac.

Prema rečima Episkopa Atanasija, akcenat ovogodišnje proslave stavljen je na dva značajna događaja i to iz oblasti kulture i molitve.

“Uoči samog praznika, 6. oktobra uveče, u porti manastira Mileševa biće priređena duhovna akademija, a sutradan na sam dan praznika biće služena Božanska liturgija sa više arhijereja SPC. Specifičnost ovogodišnjeg proslavljanja ktitorske i eparhijske slave jeste što se programski približavamo završnoj sabornoj proslavi osamstotog jubileja manastira Mileševe”.

Vladika Atanasije je istakao da i pored teških uslova usled pandemije virusom korona, očekuje da će ovaj veliki jubilej biti na dostojanstven način obeležen i da će svako ko bude došao u manastir Mileševa moći da oseti radost praznika i blizinu božiju.

GZS i PP Media