Od 2020 godine sve toplane u Polimskoj dolini grejaće na biomasu

Među deset opština uključenih u pilot projekat “Podsticanja korišćenja obnovljivih izvora energije” obuhvaćene su i tri opštine u Polimskoj dolini Priboj, Prijepolje i Nova Varoš. Prelazak toplana na grejanje na bio masu vredan 27 miliona evra Srbija realizuje uz pomoć nemačke Razvojne KFW banke i Vlada Nemačke i Švajcarske. Predviđena sredstva opštinama bi trebalo da budu na raspolaganju do kraja tekuće godine, pre toga potrebno je da poslanici u Skupštini Srbije verifikuju sporazum o zajmu koji je nedavno potpisan od strane Ministarstva energetike, pomenute banke i Vlada dveju zemalja, tek posle toga uslediće potpisivanje ugovora lokalnih samouprava sa resornim ministarstvom. Predviđena kamatna stopa iznosi svega 1,1% uz grejs period od 5 godina i na deset godina planirani anuitet otplate. Iz sve tri opštine u glas ističu da je ovo jedinstvena prilika da se obnovi dotrajala grejna mreža te da se zamene postojeći kotlovi. Takođe, povoljan geografski položaj i bogati resursi obnovljivim izvorima enegrije neke su od prednosti zbog kojih su upravo ove opštine Zlatiborskog okruga uključene u ceo projekat.
– Planom je predviđena izgradnja nove kotlarnice na bio masu u neposrednoj blizini zgrade prijepoljske Gimnazije, zatim analiza i remont postojećih toplovoda i uključivanje ostalih kotlarnica kojima opština raspolaže u taj ceo sistem. Projekat će obuhvatiti i priključenje udaljenih kotlarnica na Brijegu i u Domu zdravlja od glavne kotlarnice kod Gimnazije što nije prvobitno bilo planirano. Očekujemo da sa realizacijom investicije vredne 2,5 miliona evra krenemo početkom naredne godina i da je privedemo kraju pre završetka 2019. godine – kazao je Edib Kajević član Opštinskog veća u Prijepolju.

Edib Kajević član Opštinskog veća foto: www.ppmedia.rs


U susednoj Novoj Varoši postojeće kontlarnice koje za zagrevanje koriste lož ulje i mazut do kraja 2019. godine trebalo bi da zamene sečka i pelet. Naime, prema rečima predsednika Skupštine Nikole Jelića planirana je izgradnja nove kotlarnice koja će se nalaziti u prostorijama nekadašnje “Trikotaže” iz koje će ići vodovi prema postojećim kotlarnicama na Zebinovcu i u zgradi Pošte.
– Mi smo aplicirali za iznos od 2,8 miliona evra koliko bi trebalo novca da bude dovoljno za reailizaciju projekta prelaska grejanja na bio masu i da gotovo 90% stanovništva bude obuhvaćeno time. Paralelno sa ovim projektom uključeni smo i u još jedan sličan projekat koji predviđa igradnju Regionalnog logističkog centra za bio masu gde smo predsednik opštine i ja nedavno boravili u Briselu i razgovarali o njegovoj realizaciji sa predstavnicima Evropske unije koja je i finansijer celog projekta – istakao je predsednik novovaroškog parlamenta Nikoal Jelić.

Nikola Jelić predsednik SO Nova Varoš foto: www.ppmedia.rs


U Priboju projekat predviđa izgradnju postrojenja od 10 megavata na drvnu sečku i rekontrukcija podstanica i toplovoda za šta je previđeno 2,35 miliona evra. Međutim loše stanje celog toplovodnog sistema u ovoj opštine iziskuje hitnu reakciju nadležnih u lokalnoj samoupravi zbog toga se već tokom ovog leta očekuje nabavka energetskih centrala od dva puta po šest megavata koje će garantovati sigurnost i stabilnost grejanja građana tokom naredne dve godine.
– Ovo postrojenje služiće nam kao alternativno rešenje za grejanje nakon realizacije projekta prelaska grejanja na bio masu ali i za dogrevanje u slučaju ekstremno niskih temperatura, što je i zakonska obaveza. Period od dve do tri godine potreban na je da se realizuje prelazak grejanja na bio masu, mi ćemo to vreme iskoristiti i da poboljšamo energetsku efikasnost u zgradama kako ne bi dolazilo do gubitka toplotne energije – kazao je zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić.
Sredstva zajma lokalne samouprave čiji se projekti iz ovog zajma finansiraju će vraćatii to od ušteda koja će biti ostvarena u procesu korišćenja biomase umesto fosilnih goriva.
PP Media