Oko 40 novovaroških prvačića letovaće na moru o trošku opštine

Nova Varoš – Oko 40 prvačića iz zlatarskog kraja letovaće ove godine na crnogorskom primorju o trošku Opštine Nova Varoš. Oni će u periodu od 6. do 13. jula boraviti u Dečjem odmaralaštu u Sutomoru, a troškovi smeštaja, ishrane i prevoza finansiraće se sredstvima iz opštinskog budžeta u iznosu od oko milion dinara.

Foto: PP Media Prijepolje

Kako je planirano, ugovor sa agencijom „San- turs“ i Opštinom Priboj (u čijem se vlasništvu nalazi Dečje odmaralište) o letovanju prvaka iz porodica slabijeg imovinskog stanja biće potpisan u prvoj polovini juna. Odmah nakon toga sledi procedura prijavljivanja dece i njihova selekcija u skladu sa Pravilnikom o načinu odabira prvaka za program besplatnog boravka na moru.

– Pravo na letovanje o trošku Opštine Nova Varoš imaju deca samohranih roditelja, kao i mališani iz porodica koje se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad i iz materijalno ugroženih porodica. Zahvaljuujući ovoj akciji njih 40 će prvi put u životu letovati na  moru– pojašljava Jelena Leković, direktorke Centra za socijalni rad u Novoj Varoši.

Broj dece koja će ovog leta ići na more je nešto manji nego prethodnih godina.

-Prošlog i ovog leta vodimo desetak prvačića manje nego nekih ranijih godina. Iz dva razloga – učenika prvih razreda je manje, posebno onih koji ispunjavaju sve potrebne kriterijume za program besplatnog letovanja, a i troškovi smeštaja i ishrane su povećani te smo taj iznos morali da uklopimo u budžet planiran za ovu namenu, a u okviru opštinskog programa brige o deci i porodici- kaže Leković.

Program besplatnog letovanja prvačića iz socijalno ugroženih porodica sprovodi se, inače, desetu godinu za redom. Zahvaljujući tome, više od 450 mališana je do sada uživalo u čarima crnogorskog primorja. I to u Bečićima, Herceg Novom, Čanju, Sutomoru…

-Ovo je jedna od najlepših akcija lokalne samouprave i Centra za socijalni rad. Postala je tradicionalna i očekujemo da će biti nastavljena i u narednom periodu jer su iskustva i njeni efekti izuzetno pozitivni – ističe predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Varoške novine i PP Media