Opština finansira obnovu bogomolja

Nova Varoš – Lokalna samouprava je putem konkursa opredelila 2.000.000 dinara iz opštinske kase za finasiranje sedam projekata kandidovanih od strane dve verske zajednice koje deluju na području novovaroške opštine. Najviše sredstava dobiće gradska crkva i džamija.

Novac za obnovu sedam bogomolja u Novoj Varoši, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Opština će tako sa 950.000 dinara finansijski podržati sanaciju krova na hramu Svete Trojice u Novoj Varoši. Za nastavak radova na ograđivanju džamije u centru grada, Islamska zajednica će iz opštinskog budžeta za ovu godinu dobiti 500.000 dinara. Ovo je, inače, projekat kojim je obuhvaćena druga faza radova na postavljanju ograde sa istočne strane objekta.

Za rešavanje problema vodosnabdevanja u manastiru „Sv.Joakim i Ana“ u Rutošima, iz opštinske kase za 2020.biće izdvojeno 210.000 dinara, dok će budžetskim sredstvima u iznosu od 100.000 dinara biti podržan projekat srpske pravoslavne crkve na Zlataru. Reč je o radovima koji podrazumevaju sanaciju trotoara oko hrama „Hristovog rođenja“.

Lokalna samouprava pomoći će i da se novcem od po 80.000 dinara izvrši deo rekonstrukcije krovnog pokrivača na crkvi u Radijevićima. Sa istim iznosom para biće podržani i projekti crkvenih opština u Vilovima i Ljubiško-belorečkoj. Na objektu vilovske bogomolje planirani su radovi na gletovanju i krečenju crkve, dok će se u hramu “Svetog Preobraženja Gospodnjeg” u Beloj Reci rekonstruisati oltarski deo u središtu objekta.

Odluku o raspodeli sredstava verskim zajednicama , a u skladu sa zakonskom procedurom, svojim potpisom verifikovao je predsednik opštine Radosav Vasiljević.

-Lokalna samouprava u skladu sa mogućnostima još od 2014.godine putem projektnog sufinansiranja pomaže obnovu bogomolja, a najveći iznosi za ove namene opredeljeni su iz opštinske kase u poslednje tri godine. Verske zajednice I opština sun a istom zadatku i uspešno sarađujemo sa istim ciljem- da nam verske svetinje “izađ iz blata” I zablistaju u punom sjaju, na radost svoh veujućih ljudi – istakao je predsednik Vasiljević, koji je danas i zvanično potpisao ugovore sa predstavnicima verskih zajednica čiji su projekti prošli na opštinskom konkursu.

Varoške novine/ PP Media