Počela trka u 60 gradova i opština: Nagrade za “šampione bezgotovinskog plaćanja”

Građani, trenutno, karticom mogu da plate lokalnu naknadu, taksu ili uslugu na 250 POS terminala u 60 gradova i opština. Da bi što više institucija širom Srbije pružilo ovu mogućnost i poštedelo klijente odlaska na šalter pošte ili banke, Kancelarija za informacione tehnologije, u saradnji sa NALED-om, uz podšku “Vize” i “Masterkarda”, pokrenula je u četvrtak nacionalnu kampanju “Šampioni bezgotovinskog plaćanja”. Nagradiće lokalne samouprave, koje od 1. jula do kraja godine budu imale najviše plaćanja karticama u odnosu na broj stanovnika.

Bezgotovinske transakcije su jedan od načina borbe protiv sive ekonomije, jer smanjuju mogućnost prevara i izbegavanja poreza. Zasada kartica plaća troškove lokalnih samouprava, ali je ideja da ih “udome” i ostale državne institucije.

– Osnivanjem Kancelarije za IT i eUpravu prvi put je omogućeno elektronsko plaćanje administrativnih taksi na portalu eUprave i obezbeđena je potrebna infrastruktura za postavljanje POS terminala na sve šaltere opštinskih i gradskih uprava, policijskih uprava i šaltere katastra širom Srbije – istakao je Mihajlo Jovanović, direktor Kancelerije za IT. – Obezbedili smo niže troškove provizije. Plaćanje preko POS terminala košta 45 dinara za iznose manje od 4.500 dinara i jedan odsto od većih uplata.

U Srbiji je trenutno postavljeno oko 10.000 POS terminala na milion građana, dok je prosek centralne Evrope je 19.000 na isti broj građana.

– Srbija je lider u regionu po rastu bezgotovinskog plaćanja – istakao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije “Viza” za Jugoistočnu Evropu. – Očekujemo pozitivne efekte ove kampanje i proširenje mreže POS terminala. Bezgotovinsko plaćanje je već zastupljeno u urbanim sredinama, a nadamo se da će se proširiti na sve delove zemlje. Više od 30 odsto prometa plaćenog “viza” karticom obavljeno je na trgovinskom mestu, a ostatak na bankomatima. Kada se gleda po broju transakcija, više od polovine se obavi u trgovini. To su dobri pokazatelji. Ljudi sa gotovine prelaze na ovaj način plaćanja.

GLAVNA NAGRADA – IGRALIŠTE

LOKALNA samouprava koja uspe da privuče najveći broj sugrađana da koriste kartice, dobiće dečje igralište u vrednosti od 20.000 evra. Prvih pet opština i gradova dobiće besplatnu izradu internet prezentacije. Oni će, uz još narednih pet po uspehu, dobiti i plaketu “Šampion bezgotovinskog plaćanja”.

U nagradnoj igri mogu da učestvuju svi gradovi i opštine koji su već postavili POS terminale, ali i oni koji to učine do 17. juna.

Novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *