Počele pripreme za kosačku mobu u Kamenoj Gori

Prijepolje – Sedma po redu kosačka moba u Кamenoj Gori održaće se u nedelju 12. jula u organizaciji Udruženja građana „Majkina duša“ i Turističke organizacije Prijepolje.

Kosačka moba u Kamenoj Gori

Manifestaciju podržava Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta „Diversifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope: Razvoj lanca vrednosti i unapređenje kapaciteta”. Кosiće se livade u Šainovom kraju u Кamenoj Gori u etno domaćinstvu „Majkina duša“.

Prijavljivanje takmičara počinje u 8:00 sati, nakon toga će sledi smotra kosača, a glavni događaj dana – košenje, počinje u 9:15 sati. Od svih učesniki biće odabrano deset najboljih, koji će se takmičiti za naslov najboljeg kosača. Nakon toga na redu je tradicionalni kosački doručak, proglašenje pobednika i bogat kulturno-umetnički program u kojem će učestvovati guslari i izvođači izvornih narodnih pesama i igara.

Osnovni cilj organizatora je da turističku ponudu Кamene Gore i Prijepolja obogate sadržajima koji narodne običaje čuvaju od zaborava.

PP Media