Počele restrikcije vode u Novoj Varoši

Nova Varoš – Zbog dugotrajne suše utanjila su gradska izvorišta pa su počele restrikcije. Za sada vodu u večernjim časovima nemaju gornji delovi Nove Varoši koji se snadbevaju sa Lakomice, ali ako uskoro ne padne obilnija kiša slavine će presušiti u domovima i ostalih potrošača. Zbog tankih izvora u nevolji su i meštani planinskih sela.

Foto: A.Rovčanin

Izdašnost izvorišta Lakomica i Gačevo vrelo u Akmačićima je na minimumu, pa se od juče potrošačima u turističkoj zoni na Zlataru i gradskim naseljima Milanovac, Šanac, Branoševac i Ražišta voda isključuje u vremenu od 22 časa uveče do pet sati ujutru. Iz Кomunalnog preduzeća apeluju na meštane da racionalno troše vodu ili će biti primorani da uvedu rastrikcije i drugima.

-Uključili smo i Crno vrelo u Draževićima koje se koristi samo u nuždi, pa su sva gradska izvorišta trenutno u funkciji. Međutim, problem je što rezervoar na Briježđima u koji se prepumpava voda sa Šaponjića i Crnog vrela nema dovoljno kapaciteta da primi količinu vode koja bi mogla da u potpunosti nadomesti manjak na izvorištima Lakomica i Gačeo vrelo, zbog čega su restrikcije u gornjim delovima grada trenutno jedino rešenje – kaže Suzana Šuljagić, direktorka Кomunalnog preduzeća „3. septembar“.

U apelima im se pridružio i Opštinski štab za vanredne situacije. Oni su pozvali građane da se u novonastaloj situaciji ponašaju maksimalno odgovorno, i da vodu iz gradskog vodovoda ne koriste za zalivanje vrtova i bašti, pranje ulica, trotoara, automobila i tepiha, kao ni za punjenje bazena ukoliko ih imaju.Od komunalnog inspektora traži se da kažnjava nesavesne, dok će u danima koji slede biti razmoreno uvođenje i drugih obavezujućih mera.

Varoške novine