Pojednostavljena procedura za sprovođenje izbora u mesnim zajednicama

Predsednica Skupštine opštine Stana Marković raspisala je, na osnovu svojih ovlašćenja, izbore za savete mesnih zajednica na teritoriji opštine. Izbori u svih 30 mesnih zajednica zakazani su za nedelju, 21. oktobar. Zakonski rokovi, počeli su da teku, krajnji rok za podnošenje kandidature je 5. oktobar.

Shodno Odluci, koju je usvojio lokalni parlament, izborima će rukovoditi Komisija za sprovođenje izbora, na čijem se čelu nalazi Ana Pejović. Govoreći o zakonskoj proceduri za sprovođenje izbora ona je kazala da je za kandidatu u velikim mesnim zajednicama – Prijepolju, Brodarevu, Kolovratu, Seljašnici, Ivanju i Velikoj Župi potrebno sakupiti 20 potpisa, dok je za kandidaturu u ostalim manjim mesnim zajednicama potrebno svega pet potpisa građana.

– Izbori za savete mesnih zajednica sprovode se po pravilima neposrednog i tajnog glasanja na osnovu opšteg i jednakog izbornog prava. Obrasci za kandidaturu se mogu preuzeti u opštinskoj upravi a biće dostupni i na zvaničnom sajtu opštine. Građani mogu izvršiti uvid u birački spisak, i sve eventualne izmene se mogu vršiti do 5. oktobra. Nakon toga se u birački spisak može upisati samo po posebnoj proceduri. Iz tih razloga, još uvek nije poznat tačan broj birača koji će imati pravo glasa 21. oktobra u opštini Prijepolje – kaže predsednica Komisije za sprovođenje izbora Ana Pejović.

Izbori će se održati u mesnim zajednicama Aljinovići, Velika Župa, Babine, Brodarevo, Gostun, Drenova, Zavinograđe, Ivanje, Jabuka, Kaćevo, Kosatica, Kolovrat, Kamena Gora, Mijane, Mataruge, Mileševo, Milošev Do, Orašac, Pravoševo, Prijepolje, Rasno, Seljašnica, Sedobro, Slatina, Sopotnica, Stranjani, Toci, Zvijezd, Hisardžik i Džurovo.
Poslednji izbori za Savete mesnih zajednica u Prijepolju su održani 2014. godine.

Po završetku izbora i formiranja saveta mesnih zajednica, članovi svakog Saveta biraju predsednika tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja članova.
PP Media