Pokrenuta incijativa da se zaštite beloglavi supovi

Prijepolje – Udruženje građana Jadovnik pokrenulo je inicijativu pod nazivom „Zaštitimo beloglavog supa“. Projektne aktivnosti počele su  01.12.2020. i trajaće do 28.02.2021. Inicijatvu je podržala organizacija ORCA u okviru projekta „Tvoje mesto u Srbiji“.

Kratkoročni cilj projekta je obezbeđeno kontinuirano snabdevanje hranilišta Kašan uginulim životinjama koje predstavljaju hranu za beloglave supove, kroz aktivno učešće lokalnog stanovništva – poljoprivrednih gazdinstava i klanica koje će otpad uginulih životinja kojim raspolažu usmeravati na hranilište.

Dugoročni cilj projekta je doprinos uspostavljenom mehanizmu zaštite beloglavog supa u specijalnom rezervatu prirode Klisura reke Mileševke kroz upravljanje otpadom uginulih životinja na poljoprivrednim gazdinstvima i klanicama.

Očuvanje prirode, lepote i raznovrsnosti ovog kraja osnovna su motivacija članova udruženja, stoga su i svakodnevne aktivnosti uduženja usmerene na formiranju svesti kod gradjanja koji žive na ovom području i potrebama zaštite i očuvanja životne sredine.

– Naše udruženje „Jadovnik – oaza netaknute prirode“ već  jedanaest godina hrani divlje životinje i retke ptice na ovoj planini, zbog čega divljač sve redje nanosi štetu meštanima u kanjonu Mileševke. Kako bi realizovali gore navedenu inicijativu neophodna je saradnja sa svim poljoprivrednim gazdinstvima, vlasnicima klanica, podstaći privatno i javno partnerstvo kako bi se doprinelo boljoj zaštiti životinja na ovom području. Smatrali smo da kroz ovu inicijativu možemo doprineti rešavanju problema nesanitarnog odlaganja životinjskog otpada u opštini Prijepolje i istovremeno pomoći zaštiti beloglavog supa kroz saradnju sa lokalnom zajednicom – tako što ćemo obezbediti „prirodnu reciklažu“ otpada životinja sa klanica i poljoprivrednih gazdinstava njegovim odvoženjem na hranilište Kašan – navode iz UG „Jadovnik-oaza netaknute prirode“.

S tim u vezi, ovim putem želimo da uputimo apel gradjanima  i da ih podstaknemo na buduću saradnju kako bi zajedničkim delovanjem omogućili  da otpad uginulih životinja ne završava u koritima reka ili na deponijama već da se plasira na hranilište Kašan.

PP Media