Potpisani ugovori o subvenciji sa poljoprivrednicima

Za nabavku poljoprivrednih mašina, opreme za navodnjavanje i pčelarstvo, kao i sredstava za zaštitu bilja, opština Prijepolje je obezbedila nešto više od 9 miliona dinara u svom budžetu. Nakon sprovedenog konkurs na koji se prijavio 101 poljoprivredni proizvođač njih 91 ispunilo je uslove i potpisalo ugovor o subvenciji i povraćaju 50% od uloženih sredstava. Poljoprivrednici su za ovu namenu iskoristili oko 4 miilona dinara dok je za preostalih pet miliona javni poziv ponovljen.

Za unapređenje poljoprivredne proizvodnje opština Prijepolje godinama unazad izdvaja značajna sredstva kako bi podstakla njen razvoj i unapredila proizvodnju. Subvencionisanje nabavke poljoprivrednih mašina i opreme kao i sistema za zalivanje od velike je pomoći za poljoprivrednike.

– Ostao sam bez posla i poljoprivreda je bila jedini spas. Kupio sam motokultivator i monogo mi znači što će opština vratiti 50% uloženih sredstava – kaže poljoprivredni proizvođač sa Skokuća Zoran Drobnjak.

Poljoprivredni proizvođači u Prijepolju, foto: www.ppmedia.rs

Iz opštinske kase za subvenciju nabavke mašina i opreme za poljoprivrednu proizvodnju opredeljeno je oko 9 miliona dinara. Minimalan iznos koji su poljoprivrednici mogli povratiti iznosio je 30 hiljada dinara dok je maksimum bio 250 hiljada. Kako svih devet miliona nije utrošeno iz lokalne samouprave su se odličili da raspišu još jedan javni poziv.

– Veliki deo sredstava je ostao neiskorišten zbog toga smo na Veću doneli odluku da obnovimo javni poziv i da damo još jednu šansu poljoprivrednim proizvođačima da nabave ono što im je potrebno – ističe član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu Nebojša Žunić.

Od utrošenih 4 miliona dinara najviše novca je otišlo na nabavku sistema za navodnjavanje, oko 2 miliona dinara. Novi javni poziv za poljoprivrednike otvoren je do 3. novembra.
PP Media