Preminuo vajar Miodrag Živković, autor spomenika Svetom Savi i vojvodi Bojoviću

Prijepolje/Nova Varoš – Bronzana skulptura na Trgu vojvode Petra Bojovića u Novoj Varoši otkrivena na Vidovdan 1997. godine. Živković pobedio na javnom konkursu među radovima 12 umetnika Srbije.

Skulptura Svetitelj Sava pored platoa Doma kulture

U Beogradu je u 93. godini života preminuo vajar Miodrag Živković, autor spomenika vojvodi Petru Bojoviću (1858-1945) na istoimenom trgu u Novoj Varoši.

Žiri Odbora za podizanje spomenika Bojoviću je 14. maja 1992. godine izabrao, na javnom konkursu, među radovima 12 umetnika iz Srbije, delo vajara Miodraga Živkovića iz Beograda.

Spomenik jednom od četvorice srpskih vojskovođa, učesniku šest oslobodilačkih ratova Srbije od 1876. do 1918. godine, načelniku Vrhovne komande Srpske vojske i komandantu Prve armije u proboju Solunskog fronta, otkriven je, nakon 10-eto godišnje akcije, na narodnoj svetkovini na Vidovdan 1997. godine.

Na bronzanoj skulpturi, visokoj 2,7 metara, na postamentu, u stojećem stavu, u šinjelu, vojvoda levom rukom pridržava sablju, odlučna pogleda prema rodnoj planini – Zlataru.

– Prirodan stav dat u skulpturi vojvode Petra Bojovića i realistički način likovnog izražavanja, govore o jednostavnosti samog vojvode, o mudrosti ratnika ali i o odlučnosti i snazi čoveka i mislioca – govorio je tada autor o svom delu, dodajući: – Tako zamišljen, vojvoda se vraća svom narodu da kao znamen podseća na vremena koja su bila sudbonosna za srpski rod.

Živković je rođen 1928. godine u selu Leskovac kod Lazarevca. Bio je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u dva mandata dekan tog fakulteta, kao i predsednik Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti Srbije.

– Vajar Živković je svojim umećem i neobičnim darom iz samo naizgled hladnog materijala (kamena i bronze) otelotvorio neka od remek-dela srpske, jugoslovenske i evropske skulpture u javnom prostoru i stvorio opus za divljenje, poštovanje, zahvalnost i nezaborav – reče pre neki dan istoričar Dejan Ristić.

Među Živkovićevim najznačajnijim delima su spomenik V/3 u Šumaricama kod Кragujevca, spomenik hrabrima u Ostri kod Čačka, spomenik bici na Sutjesci na Tjentištu, spomen-kosturnica u Gonarsu u Italiji i spomen-kompleks na Кadinjači.

Njagovi spomenici, posvećeni braniocima otadžbine, krase trgove gradova u Republici Srpskoj. Među poslednjim radovima mu je spomenik braći Nedić u Osečini, poginulim u bici na Čokešini, na Lazarevu subotu 1804. godine.

Živković je ostavio trag i u Prijepolju, gde spomenik „Svetitelj Sava“ od 1995. godine ukrašava prostor ispred Doma kulture. Skulpturu od belog venčačkog mermera narod je nazvao „Beli Sava“.

D.Gagričić