Priboj: Zasad za budućnost

Godinama unazad većina strategija o položaju žena na selu ostaju mrtvo slovo na papiru. Proces migracija stanovništva iz ruralnih delova naše regije ka gradskim centrima preti da u potpunosti ugasi prilično devastirane seoske zajednice. Jedan od retkih pozitivnih primera jesu seoske žene u Priboju koje su se organizovale u udruženje „Sačuvajmo selo“. U svojoj dvogodišnjoj misiji na revitalizaciji pribojskih sela one beleže značajne uspehe.
Udruženje žena „Sačuvajmo selo“ okupilo je već u prvoj godini rada oko 40-ak članica sa područja tri seoske mesne zajednice. Svoje aktivnosti otpočele su na edukacijama i umrežavanju, što je za rezultat imalo uspešne projekte kod Trag fondacije na izgradnji dva turistička izletišta u Kratovu i Jarmovcu. Osnažene tim uspesima, žene sa sela napravile su i korak napred prošlogodišnjim učešćem na konkursu Delata fondacije, gde su kroz projekat „Zasad za budućnost“ obezbedile šest velikih plastenika i šest kopačica koje su im značajno poboljšale uslove života i rada.
Dodatnim obukama i jačanjem svojih kapaciteta udruženje je nastavilo ovaj sjani niz projektnih aktivnosti. Uspešnim grantom kod EU Progresa obezbedile su 40 hiljada sadnica maline za svoje članice koje se bave voćarstvom, a početkom ove godine još jednom donacijom na konkursu kod Delta fondacije obezbedile su i osam novih plastenika i šest kopačica.
Prepoznavši značaj rada ovog udruženja, pribojska lokalna samouprava je u kontinuitetu podržavala sve pomenute aktivnosti. Prema rečima predsednice udruženja Maline Stanojević, opština će uz Delta fondaciju biti i ključni partner u sledećoj fazi u kojoj se planira razvoj sekundarne proizvodnje. Time će se još većem broju žena na selu omogućiti da svoje proizvode pakuju, prerađuju i plasiraju na tržište.
PP Media