Pribojski FAP dobija nove mašine vredne 2,5 miliona evra

Nekadašnji gigant jugoslovenske auto-industrije, koji je prošle godine bio na ivici stečaja, dočekao je novi mašinski park – posle pune dve decenije.Vlada Srbije odobrila je Fabrici automobila Priboj 2,5 miliona evra koje će, kaže generalni direktor ovog preduzeća Ranko Vuković, poslužiti za nabavku modernije, ali i popravku stare ali još upotrebljive opreme u pogonu mašinske obrade. Vuković podseća da je poslednja mašina u pogon ušla pre tačno 20 godina, a posle toga ni jedan jedini dinar nije uložen u proizvodna sredstva.

– Novac koji smo dobili od Vlade nije dovoljan da se potpuno obnove pogoni, ali je dokaz da država neće pustiti FAP niz vodu, već da joj je stalo da preduzeće radi. Narednih meseci sačinićemo spisak postrojenja koja mogu da povećaju produktivnost i kvalitet naših vozila. Izvesno je da će sve mašine biti kupljene u inostranstvu, ali i da će naši radnici morati da prođu obuku – kaže Vuković za „Blic“.

Sredinom prošle godine FAP je, zbog višemesečnog kašnjenja u isplati zarada i nedostatka posla, napustilo više od 600 radnika, pa se broj zaposlenih sveo na samo 15 imena. U istoj godini proizvedeno je tek 10 kamiona. Daleko od toga da je FAP na povratku staze stare slave, ali ovogodišnja slika daleko je povoljnija – ugovorena je izrada 50 vozila na kojima je angažovano oko 200 radnika.

– Do kraja godine uposlićemo još ljudi, jer nam se otvaraju izvozni poslovi za Ganu, Iran i Egipat, ali preduslov tome je pravosnažnost unapred pripremljenog programa reogranizacije koju očekujemo tokom jeseni – objašnjava generalni direktor FAP-a.

Usvajanjem UPPR-a koji bi je rasteretio ogromnih dugova, pribojskoj fabrici bi se širom otvorila vrata sistema namenske industrije Srbije.
Izvor: V. Lojanica / Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *