Prijepoljci akcijom dobrovoljnog davanja krvi evocirali uspomene na tragično nastradale turističke radnike Ivanu i Saja

Prijepolje – U znak sećanja na tragično nastradale radnike Turističke organizacije Prijepolje Ivanu Rakonjac i Safeta Planića, osmu godinu za redom organizovana je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi. Od  68 dobrovoljnih davalaca,  njih 62 je dalo krv.

Foto: A.Rovčanin

U subotu 28. januara navršava se osam godina od kako su živote izubili Ivana Rakonjac i Safet Sajo Planić, radnici Turističke organizacije Prijepolje. Nesreća se dogodila u ranim jutarnjim satima kada je džip kojim je upravljao Safet Planić, izgubio kontrolu tokom i niz strminu dugu dvadesetak metara sleteo u Zlatarsko jezero.

-Nakon smrti naših kolega, došli smo na ideju da osmislimo nešto što će sačuvati uspomenu na njih, a sa druge strane imati humani karakter. Naši sugrađani za to imaju sluha i zato je ova akcija dobrovoljnog davanja krvi uvek uspešna. Takođe, organizujemo i Memorijalni turnir Za Ivanu i Saja, tako da verujem da uspevamo da sačuvamo uspomene na naše kolege i na sve ono što su uradili za turističku organizaciju i Prijepolje – kazala je Dragana Varaklić, direktorka TO Prijepolje.

Direktorka TO Prijepolje Dragana Varaklić, foto: PP Media

Akcija dobrovoljnog davanja krvi „Za Ivanu i Saja“ jedna je od najmasovnijih i najuspešnijih u toku godine što govori da su oni iza sebe ostavili neizbrisiv trag.

-Sajo je bio moj drug , politički smo bili aktivni, radili na svim poljima. Ovo je samo trenutak podsećanja na ono što smo radili zajedno i što je Sajo uradio za naš grad i za nas – rekao je Ibro Fazlić.

Goran Ostojić do sada je dobrovoljno krva dao 50 puta.

-Poznavao sam ih lično. Vidite gužvu, svi se rado odazivaju na akciju. Inače, kao vojno lice, 50 puta sam do sad davao krv, tako da redovno učestvujem na akcijama – ističe Ostojić.

Foto: PP Media

Što se tiče zaliha krvi u Užičkoj transfuziji, deficitarne su negativne krvne grupe, a naročito B negativna, stoga je izuzetno važno da se građani redovno odazivaju na akcije

– Pored ove akcije, građani mogu krv dati na akcijama koje se održavaju u okrugu-  sutra u Priboju, u četvrtak Nova Varoš i petak Bajina Bašta. Osim redovnih akcija, krv se može dati svakog dana u Službi za transfuziju od 8 do 17časova – naveola je dr Milena Stanić, iz Službe za transfuziju krvi.

Akciju su organizovali  opština Prijepolje, Turistička organizacija Prijepolje, Crveni krst i Kancelarija za mlade, uz podršku Službe za transfuziju krvi Užice.

PP Media